V naší sluneční soustavě může existovat mimozemský život

Americká vesmírná agentura NASA zřejmě objevila potenciálně obyvatelnou zónu na jednom z měsíců v naší sluneční soustavě. Na toto téma uspořádá zítra tiskovou konferenci, takže zatím není jasné, o jaké těleso by se mělo jednat. Dosud se nejčastěji mluvilo o Jupiterově měsíci Europa, pod jehož ledovým příkrovem se ukrývá oceán. Bývalý zaměstnanec agentury Keith Cowing ale soudí, že NASA zřejmě oznámí objev chemické aktivity uvnitř hydrotermálních průduchů v oceánu na Saturnově měsíci Enceladu.

Vědci na něm totiž objevili podobné organické látky jako v kometách, což může indikovat přítomnost obyvatelných zón. „Obyvatelný ale neznamená obydlený,“ doplňuje Cowing.

Enceladus je s průměrem 504 km šestým největším měsícem planety Saturn. Rozsáhlou geologickou aktivitu u něj vyvolávají slapové síly Saturnu. K zajímavým projevům jeho geologické aktivity patří také gejzíry. Výzkumy navíc prokázaly, že pod povrchem měsíce existuje rozsáhlý oceán tvořený kapalnou slanou vodou. Sonda Cassini zaznamenala nad povrchem také mračna tvořená hlavně vodní párou společně s dusíkem, metanem a oxidem uhličitým. Teplotní mapy povrchu zase zjistily v oblastech jižního pólu měsíce vyšší teploty, než by se na takto nehostinném tělese čekalo. Malý ledový měsíc tak obsahuje vše, co je nezbytné k existenci života: vodu, dusík, energii a organické látky.

(KPa, ProcProto, Foto: ProcProto)

Přejít nahoru