Vědci objevili další, zcela nečekanou příčinu rakoviny plic

Všichni víme, že vzduch ze znečištěného města může poškodit naše zdraví, a že tehdy máte i vyšší riziko vzniku rakoviny plic.

Kouření, smog, genetika či prach – to vše jsou rizikové faktory.

Bez ohledu na to, zda žijete na vesnici nebo ve velkoměstě, každá lokalita v blízkosti nějaké průmyslové zóny je pro vás škodlivá.

Nalezení si nějakého tichého místa v horách je vždy lepší volba. Vzduch, který dýcháte, je jeden z nejhlavnějších rizikových faktorů rakoviny plic.

Vědci však zjistili, že kromě samotného znečištění vzduchu je podstatný ještě jeden faktor, který přispívá k tomuto onemocnění.

Tím faktorem je překvapivě nadmořská výška, ve které žijete.

Jak nadmořská výška ovlivňuje riziko rakoviny

Zřejmě tomu nyní nebudete chtít ani uvěřit, ale je to skutečně tak.

Tuto informaci přinesl i deník New York Times. Podrobněji se o ní dočtete také na stránce publikující medicínské výzkumy WebMD.

Jde o to, že se během výzkumu zjistila silná negativní korelace mezi nadmořskou výškou a výskytem rakoviny plic. To znamená, že čím nižší byla nadmořská výška, tím vyšší byl výskyt rakoviny plic.

A kdo je hlavním viníkem? Opět neuvěříte, ale je jím kyslík.

Ano, ten kyslík, který dýcháme, který nás udržuje při životě a bez kterého bychom nepřežili déle než 5 minut.

Vysvětlení je následující:

Na jedné straně je pro nás kyslík nepostradatelný. No na straně druhé, jak všichni víme, kyslík je silná oxidační látka.

Na železe způsobuje rez a v našem těle zase poškozuje (oxiduje) buňky.

Buňky sice využívají kyslík vnitřně na produkci energie, avšak jeho působení na vnější struktury buněk má škodlivý účinek.

Nadmořská výška zde hraje tu roli, že v nížinách a obecně v oblastech blízkých hladině moře, je vzduch mnohem hustší, čili bohatší na kyslík. Navzdory zdání, že je to pro tělo výhodné, opak je pravdou.

V nízkých nadmořských výškách se vám sice může snadněji dýchat, ale zároveň dochází k většímu poškozování buněk, které s kyslíkem nejvíce přicházejí do styku. A těmi buňkami jsou právě buňky ve vašich plicích.

Pro snadnější pochopení si představte srovnání s autem.

Oheň v motoru je kontrolován a samozřejmě užitečný, protože auto pohání. Avšak oheň na karoserii, interiéru či na jakékoliv jiné části auta je pro něj zničující.

Co tělu způsobuje nadměrné množství kyslíku

Podobně jako ve výše uvedeném srovnání s autem, nadměrný kyslík mimo mitochondrie buněk (buněčných motorů) způsobuje v těle neskutečný chaos.

Dochází k tvorbě volných radikálů, poškozování DNA či mutacím buněk. To pak vede k předčasnému stárnutí a nakonec k rakovině.

Vaše plíce jsou prvním orgánem, který je postižen těmito škodlivými vlivy nadměrného kyslíku. Proto i v nich nejdříve dochází k rozvoji rakoviny.

Jak se chránit

Zní to sice hrozně, ale je jde o zcela přirozený proces.

Dokážete to však ovlivnit a chránit se například tím, že se přestěhujete do vyšších nadmořských výšek. Tím si výrazně snížíte riziko rakoviny plic.

Bude tam sice méně kyslíku, tomu se však dokáže vaše tělo přizpůsobit tím, že zvýší koncentraci červených krvinek v krvi.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru