Daily Mail prý odstranil článek o plánu USA na chemický útok v SAR

Ruská agentura RIA Novosti přišla se zneklidňujícím materiálem, v němž poukázala na to, že prý britský deník The Daily Mail vymazal z webu článek o údajném provokativním plánu USA z roku 2013.

Britský deník Daily Mail odstranil ze svých webových stránek článek s názvem „USA podpořily plán provést chemický útok v Sýrii a hodit vinu na Asadův režim“ z 29. ledna 2013, tvrdí RIA Novosti.

Autor článku Luiz Boyl uvedl, že chemický útok měl podle plánu USA sloužit jako záminka k posílení vojenského zásahu mezinárodní koalice v Sýrii.

„Získané a zveřejněné e-maily údajně dokazují, že Bílý dům dal zelenou k provedení chemického útoku v Sýrii, za který bude možné obvinit režim Asada a posílit mezinárodní vojenskou operaci v oslabené zemi. Publikovaná zpráva obsahuje korespondenci mezi dvěma vysoce postavenými úředníky dodavatele na Britam Defence, v náž se uvádí, že „schválené Washingtonem“ schéma předpokládá, že Katar bude financovat použití chemických zbraní silami rebelů v Sýrii,“ cituje ruská agentura článek.

Autor článku poukázal na to, že korespondenci zveřejnil malajský hacker přes nechráněný přístup k serveru firmy.

Ruská agentura RIA Novosti očekává, že Daily Mail odpoví na otázku, proč a kdy přesně byl tento článek odstraněn z webu publikace.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov pátek uvedl, že útok amerických řízených střel na syrskou leteckou základnu byl připraven dlouho před pátečními událostmi.

„Již nyní je jasné, že úder amerických řízených střel na syrskou leteckou základnu byl připraven dlouho před dnešními událostmi. Pro připravu takového útoku je nutno provést širokou škálu aktivit přes průzkum, plánování, přípravu letových misí a přivést rakety k plné připravenosti ke startu,“ uvedl.

Jak Konašenkov poznamenal, „všem specialistů je zřejmé, že rozhodnutí o úderu raket na Sýrii bylo připraveno ve Washingtonu dlouho před událostmi v obci Chan Šajchún, čekající pouze na formální příležitost“ a že demonstrace vojenské síly je dána výhradně domácími politickými důvody.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru