Británie vyhlásila své právo na první úder – jaderný!

Británie je připravena nanést první úder, bude-li to nezbytné, upozornil The Independent na slova ministra obrany Michaela Fallona pro BBC Four.

Podle Fallona je premiérka Theresa Mayová připravena k použití balistických raket Trident za „nejextrémnějších okolností“, a to i v případě, že Spojené království nebude vystaveno jaderného útoku.

Ministr neupřesnil, co přesně dotyčné okolnosti jsou.

Ministrova poznámka byla v reakci na výzvu vůdce Labouristické strany Jeremy Corbyna „aby se dosáhlo světa bez jaderných zbraní“, poznamenaly noviny.

Zkonstruované v USA třístupňovém balistické střely Trident na tuhé palivo jsou schopny nést jadernou hlavici a jsou určeny k umístění na ponorkách. Maximální dolet rakety je 11,300 kilometrů.

Na konci března začala OSN začala jednat o smlouvě o úplném zákazu jaderných zbraní. Jaderné mocnosti se jich odmítly zúčastnit. Zejména stálý zástupce Spojeného království do Metthew Raykroft OSN řekl: „Spojené království se neúčastní jednání o dohodě o zákazu jaderných zbraní, protože nevěříme, že tyto rozhovory povedou k pokroku v globálním jaderném odzbrojení a nebudou fungovat.“

Pozoruhodné je, že jaderné velmoci, které se samy pokrytecky pasovaly na „zodpovědné“ země a již 70 let vystavují svět nebezpečí jaderného holocaustu, ostře vystupují proti rozšíření jaderních zbraní poukazem na „nezodpovědnost“ ostatních. Potom ale otázkou je, zda se „odpovědnost“ týká i země jako je Velká Británie, která deklaruje připravenost zaútočit těmito zbraněmi jako první a bez ohledu na to, že by sama nebyla podrobena jadernému útoku. A vede to ke kvízové otázce: Jaký je rozdíl mezi výroky Severní Koreje a velké Británie?

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru