Fico

Fico: Jednota Evropy je důležitější než pohlazení z Moskvy

Slovenský premiér Robert Fico po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou okrem iného vysvetlil aj to, prečo napriek tomu, že odmieta protiruské sankcie, sa vždy pripojí k spoločnému stanovisku krajín EÚ a tieto sankcie nakoniec podporí. Fico argumentuje tým, že jednota Európy je dôležitejšia ako pohladenie z Moskvy.

Predseda vlády SR Robert Fico tento týždeň navštívil Nemecko pri príležitosti 25. výročia podpisu nemecko-česko-slovenskej Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci. Fico sa spolu s predsedom vlády ČR Bohuslavom Sobotkom stretol v Berlíne s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Výsledkom trilaterálneho stretnutia je vzájomná dohoda, podľa ktorej sa v blízkej budúcnosti stretnú ministri hospodárstva, hospodárske zväzy a vládni predstavitelia zodpovední za vedu, výskum a inovácie.

Úlohou spoločnej diskusie bude podľa predsedu vlády SR Roberta Fica pripraviť konkrétne návrhy. “Toto považujem za mimoriadne vážny záväzok, ktorý sme dnes prijali na našom stretnutí,” ozrejmil s tým, že Slovensko, Nemecko a Česko tvoria významný priemyselný trojuholník v strede Európskej únie a sú aj jadrom automobilového priemyslu. (Viac sa dočítate tu.)

Premiér Robert Fico hovoril po stretnutí s nemeckou kancelárkou tiež o dôležitosti spolupráce krajín V4. Spolupráca krajín Višegrádu (Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko) by podľa neho mohla byť v niečom vzorom pre ostatné krajiny Európskej únie. Slovenský premiér však zároveň podotkol, že V4 nie je pre Slovensko alternatívou k Európskej únii. Informoval o tom portál HNonline

Slovenský premiér nakoniec vysvetlil aj to, prečo napriek tomu, že na rokovaniach Európskej rady má často odlišné názory, napríklad v otázke protiruských sankcií, nakoniec sa vždy pripojí k spoločnému stanovisku. Podľa Fica je totiž jednota Európy dôležitejšia ako “pohladenie” z Moskvy.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru