Francouzská policie bude volit za prezidentku Marine Le Penovou

Francúzsky policajný časopis „ L´Essor de la gendarmerie nationale“ zverejnil 19. apríla zaujímavé a o mnohom vypovedajúce výsledky prieskumu inštitútu Ifop o volebných preferenciách, z ktorého vyplýva, že u príslušníkov bezpečnostných zložiek (armáda, žandári, polícia) rastie popularita pravicovej kandidátky Marine Le Penovej.

Až 51 % žandárov mieni v nadchádzajúcich prezidentských voľbách voliť práve kandidátku Front National – Marine Le Penovú. Ide pritom o nárast o 8 percentných bodov, v porovnaní s rokom 2012, kedy ju podporovalo 43 % žandárov.

O výsledkoch prieskumu informovalo viacero francúzskych médií, avšak portál Boulevard Voltaire sa venuje výsledkom podrobnejšie a porovnáva výsledky z rôznych hľadísk. Napríklad 51 % je takmer dvojnásobok preferencií, ktoré má Le Penová v celoštátnom meradle. Ďaleko za ňou so 16,5 % sa nachádza Emmanuel Macron, médiami označovaný za budúceho prezidenta. Pravicový kandiát François Fillon má podporu 14 % u silových zložiek.

Podpora Marine Le Penovej je obzvlášť silná u mobilných hliadok, a to až 65 %. V protiteroristických útvaroch má podporu až 74 %.

Zaujímavé je porovnanie výsledkov z hľadiska služobnej seniority. U príslušníkov, ktorí slúžia menej ako dva roky, je podpora 33 % v porovnaní s 50 % služobne staršími kolegami. Vysvetlenie spočíva podľa portálu v tom, že žandári, ktorí nastúpili v poslednom období, neboli vystavení kriminalite v takej miere ako starší kolegovia.

Boulevard Voltaire upriamuje pozornosť čitateľa hlavne na tri „odhaľujúce“ čísla:

Po prvé, všeobecné číslo 51 %, ktoré vysvetľuje duchom spolunáležitosti žandárov, ktorí sú viac vojakmi, než policajtmi a vedia, že v roku 2015 bolo pri výkone služby zranených 4886 príslušníkov zboru, pričom 1816 sa stalo obeťami agresie, čo predstavuje medziročný nárast o 26,7 %. Kriminalita typická pre mestské prostredie však čím ďalej tým viac začína prenikať aj do vidieckych oblastí.

Po druhé, číslo 65% u mobilných hliadok. Sú to útoky a urážky, ktorým sú vystavení žandári počas operácie Sentinelle a pri demonštráciách extrémnej ľavice (nedávny pokus o ich upálenie v aute, ktoré skončilo veľmi ťažkými a doživotnými zdravotnými následkami). Čo je však podstatné, príslušníci necítia skutočnú vôľu štátu potláčať tieto násilné prejavy a demonštrácie.

Po tretie, iba 17 % dôstojníkov by volilo Marine Le Penovú. Príčiny môžu byť rôzne. Obavy o kariéru (pri povýšení sa berú do úvahy aj politické postoje, príslušnosť k slobodomurárskym lóžam a pod.) – Boulevard Voltaire v tejto súvislosti cituje výrok generála Sobeleta po regionálnych voľbách: “Šesť miliónov Francúzov volilo Front National, z toho mi tuhne krv v žilách.” Ďalším vysvetlením môže byť to, že dôstojníci neprichádzajú tak často do kontaktu s drsnou realitou, ich práca sa odohráva väčšinou v kanceláriách. Ďalším momentom je dôstojnícke prostredie, v ktorom sa “ľudia sledujú navzájom a voľba FN, ktorá môže byť tolerovaná u podriadených, určite nie je tolerovaná u dôstojníkov”.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru