The Independent: Ivanka Trumpová mohla být ta, která přesvědčila Trumpa k útoku v Sýrii

Dcéra prezidenta USA Donalda Trumpa Ivanka mala „značný vplyv“ na rozhodnutie svojho otca bombardovať leteckú základňu v Sýrii, uvádza The Independent s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Zdroje The Independent hovoria, že sa oboznámili s infomáciami, ktoré britský veľvyslanec v USA Kim Darroch poslal britskej premiérke Therese Mayovej a britskému ministrovi zahraničia Borisovi Johnsonovi. Tieto informácie údajne svedčia o vplyve Ivanky Trumpovej na rozhodnutie jej otca bombardovať Sýriu.

Generálny štáb sýrskej armády informoval o šiestich obetiach útoku, medzi ktorými majú byť aj civilní obyvatelia. Miestne médiá uvádzajú, že v dôsledku bombardovania zahynulo deväť ľudí, medzi nimi aj štyri deti. Rusko nazvalo americké bombardovanie Sýrie „aktom agresie proti suverénnemu štátu“.

Po raketovom útoku USA Ivanka Trumpová napísala v twitteri, že je hrdá na rozhodnutie svojho otca. Podľa jej slov „časy, v ktorých žijeme, si vyžadujú prijatie ťažkých rozhodnutí“. Dodala tiež: „Som hrdá na svojho otca, že odmietol zmieriť sa s týmito strašnými zločinmi proti ľudstvu.“

Ivanka Trumpová je špeciálnym poradcom svojho otca – prezidenta a v Bielom dome pracuje bez nároku na mzdu. Ivanka, ktorú niekedy nazývajú aj neoficiálnou prvou dámou Bieleho domu, sa pred svojou svadbou v roku 2009, so súhlasom svojho otca Donalda, zriekla kresťanskej viery a prešla na ortodoxný judaizmus, pričom prijala hebrejské meno Yael. Pred prezidentskými voľbami robila svojmu otcovi kampaň aj v synagóge. Je manželkou Jarreda Kushnera, ktorého predkovia svojho času žili v Bielorusku. Donald Trump vymenoval svojho zaťa Jarreda Kushnera za hlavného poradcu prezidenta USA.

Jednou z blízkych priateliek Ivanky Trumpovej je Chelsea Clintonová, jediné dieťa Billa a Hillary Clintonovej, súperky Donalda Trumpa v posledných amerických prezidentských voľbách. Chelsea Clintonová sa v roku 2010 vydala za investičného bankára s menom Marc Mezvinsky, ktorý bol vychovaný v konzervatívnej judaistickej tradícii.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru