Jaderné reaktory v Jižní Koreji nevydrží raketový útok!

Vnější pláště jaderných reaktorů v Jižní Koreji nejsou navrženy tak, aby vydržely raketový útok, nebo jiný vnější vojenský útok, oznámila tisková agentura Jonhap s odvoláním na zprávu předloženou poslancem Kim Čonhunem.

Zpráva byla zveřejněna společností Korea Hydro & Nuclear Power Co. (KHNP), která spravuje velké jaderné a vodní elektrárny, které poskytují 40% dodávek energie v zemi, uvedla RIA Novosti, která převzala zprávu jihokorejské agentury.

Kontejment je masivní zařízení speciální konstrukce, které je poslední překážkou pro šíření radioaktivních látek do životního prostředí v případě nehody.

„Ty byly původně navrženy tak, aby vydržely hurikány, zemětřesení a jiné přírodní katastrofy,“ řekl v komentáři ke zprávě poslanec. Poznamenal, že kryt vydrží tlakovou vlnu exploze a trosek pouze zevnitř, ale ne z vnějšku.

Kim Čonhun rovněž uvedl, že Jižní Korea zaostává už několik let za Spojenými státy ve vývoji bezpečnostních opatření týkajících se záměrných vojenských a teroristických útoků. V zemi se začaly vyhodnocovat způsoby ochrany před vnějšími hrozbami teprve na konci minulého roku.

„Skutečnost, že země nepřijala aktivní opatření v minulosti bylo velkou ochybou, a to zejména kvůli k častým raketovým hrozbám Severní Koreje,“ citovala poslance agentura. Dodal také, že do budoucna je nezbytné posílit ochranu reaktorů.

Zneklidňující zpráva byla zveřejněna během narůstajícího napětí na Korejském poloostrově, kdy Spojené státy vyslaly k jeho břehům skupinu válečných lodí v čele s jadernou letadlovou lodí „Carl Vinson“.

V neděli spojený výbor náčelníku štábu ozbrojených sil Jižní Koreje hlásil neúspěšný start rakety KLDR. Podle jihokorejské armády se Severní Korea pokusila provést raketový start typově neurčené rakety (předpokládá se středního doletu) v újezdu Sinpo v provincii Hamgyong.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru