Německá policie

Média: V Berlíně se na poslední chvíli podařilo zabránit teroristickému činu

Předpokládanému teroristickému činu u budovy ruské diplomatické mise v Berlíně se podařilo zabránit, chybělo zřejmě jen “několik vteřin“, píše list Bild am Sonntag, aniž by uváděl zdroj této informace.

Podle údajů německého listu posuzoval podezřelý — občan Maroka, kterému Bild říká Mohammed X, plánovaný útok na sociálních sítích. Na internetu vystupoval pod několika pseudonymy.

Maročan měl v plánu, že se v sobotu zařadí mezi účastníky demonstrace, pořádané před budovou velvyslanectví, a svůj čin provede, píše list. Minulý pátek informovaly německé tajné služby o chystaném teroristickém útoku spolkový úřad státní kriminální policie a policejní oddělení v Sasku a Berlíně a také ministerstvo zahraničí.

V noci na sobotu, několik hodin před zahájením demonstrace, zadržela speciální jednotka podezřelého v utečeneckém táboře v saské komunitě Borsdorf nedaleko Lipska. Podle údajů německého listu nyní policie prověřuje jeho mobilní telefon a počítá s tím, že najde důkazy jeho zločinných plánů.

Tiskový atašé velvyslanectví Ruska Denis Mikerin už dříve informoval RIA Novosti o tom, že ruské velvyslanectví v Berlíně bedlivě sleduje vyšetřování případu čtyřiadvacetiletého Maročana, kterého podezírají z toho, že plánoval teroristický čin u ruské ambasády.

Mluvčí prokuratury města Drážďany Steve Schulze-Reinhold potvrdil RIA Novosti, že zadrženého Maročana podezírají z přípravy teroristického činu u budovy ruského velvyslanectví v Berlíně. Podle slov Schulze-Reinholda byl muž zadržen o minulém víkendu v Lipsku.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru