Mířili na Sýrii a Rusko, ale netrefili se! Laureát Nobelovy ceny se zlobí na USA

Západní společenství tak nějak podpořilo americký útok proti Sýrii. V každém případě ho ale neodsoudilo. Ve skutečnosti jsou ale západní země očividně nespokojené s rychlými činnostmi Američanů. A to se již projevuje.

Příběh o použití chemických zbraní v Idlibu získává stále nové skandální podrobnosti. USA bez soudu a vyšetřování obvinily syrskou vládu a hned ji samy potrestaly formou útoku na letišti v Homsu. Podle informací Bílého domu se právě tam nacházely otravné látky. A za spolčení s Bašárem Asadem hned poté obvinili Rusko. Že prý Moskva nebyla dostatečně pozorná a nebyly zničeny všechny Asadovy chemické zbraně. Je pravda, že Pentagon se od těchto unáhlených politických závěrů radši distancoval.

Američtí vojáci prohlásili, že čekají na výsledky jasného vyšetřování. „Odpověď na otázku, kdo je odpovědný za tento útok, my necháme tajným službám, které na vysvětlení nadále pracují. Národní bezpečnostní služby to sledují,” prohlásil představitel Pentagonu.

Zde se ale urazila Organizace pro zákaz chemických zbraní. Ta ještě v roce 2016 informovala o úplném zničení syrských chemických zbraní. Tato organizace má autoritu, jedná se o laureátku Nobelovy ceny míru. Právě za jejího vedení a za jejího přísného dohledu probíhala likvidace syrských chemických zbraní.

Tak tedy, podle údajů OPCW jedovaté látky a výrobní kapacity deseti z dvanácti objektů byly zničeny. A co se týče zbylých dvou, ty se nacházejí na území, kontrolovaném takzvanou syrskou opozicí. Co se stalo s chemickými zbraněmi v těchto objektech, organizace neví, ale syrská vojska k nim neměla přístup.

A tady ještě i evropští partneři nečekaně šli proti generální linii Washingtonu. Je vidět, že to, že nová americká vláda se s nikým nepáře, opravdu vylekalo Evropany. Oni ani myšlenku nových sankcí proti Rusku nepodpořili a vysvětlení USA o tom, že údajně mají přísně utajené důkazy o vině syrských vojáků, nepřijali. A dokonce vystoupili za všestranné vyšetřování s účastí OSN a OPCW.

Dokonce i Angela Merkelová, ačkoliv nezačala otevřeně kritizovat bombardování syrské letecké základny a nazvala to zcela pochopitelnou reakcí, v telefonickém rozhovoru s Donaldem Trumpem ho vyzvala, aby se soustředil na politické řešení krize pod záštitou OSN a ve spolupráci s Ruskem.

A Moskva se snaží dosáhnout provedení pečlivého vyšetřování a připravuje žádost k příslušným strukturám OSN v Haagu.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru