Nechceme ani zadarmo! V Kyjevě se polekali „návratu“ Krymu a Donbasu

Viceprezident Parlamentního shromáždění Rady Evropy, poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny Georgij Logvinskij řekl, že Rusko je ochotno vrátit Krym Kyjevu s cílem, aby vytvořilo ukrajinské vládě problémy. Řekl to v interview pro časopis „Obozrevatel” (Komentátor), které bylo uveřejněno ve čtvrtek 6.dubna. Podle jeho slov Rusko bude vnucovat Ukrajině i Krym. Zákeřně. A Kyjev to musí odmítnout — jedno i druhé.

Problém návratu republik Donbasu k Ukrajině se zřejmě stává noční můrou ukrajinské vlády. Samozřejmě oficiální Kyjev tvrdí, že bude pokračovat v boji o tato území. Ale vše, co bylo podniknuto za poslední roky, ukazuje, že nad nimi už udělal kříž. Samozřejmě, vedení stále tvrdí, že si přeje reintegrovat jednostranně vyhlášené DLR a LLR. Vedoucí osobnosti mají takovou práci. A drobní politici stále častěji otevřeně říkají, že Ukrajina nechce Donbas ani zadarmo. Ačkoliv by bylo možné i smlouvat, kdyby bylo s kým.

Zdůvodňují tento názor různě. Cenu za nejoriginálnější verzi, kdyby byla udělována, by zřejmě dostal poslanec Nejvyšší rady Georgij Logvinskij. Tento odpovědný politik zcela vážně prohlásil, že je pouze pro Moskvu výhodné, aby se Doněck a Luhansk vrátily k Ukrajině. Podle jeho slov by Rusko, kdyby mohlo, Ukrajině Krym vnutilo. A to pouze ze zákeřných důvodů. Ale Kyjev musí rozhodně odmítnout jedno i druhé.

Odkud politik vzal, že se krymský poloostrov může stát znovu ukrajinským, není jasné. Toto téma dávno uzavřeli samotní obyvatelé Krymu, když hlasovali na referendu. Co se týče Donbasu, ten k Rusku nemá žádný vztah a Moskva nemůže rozhodovat, jestli bude součástí Ukrajiny nebo ne. Ale tak choulostivé otázky pana Logvinského moc neznepokojují.

Zato dobře ví, proč je pro Rusko výhodné „předat” Kyjevu některé oblasti — a proč to tudíž Ukrajina nepotřebuje.

Vždyť v tomto případě, uvažuje Logvinskij, se Ukrajina prostě zalkne problémy — což by Moskvu pouze potěšilo. Kromě toho v případu s Donbasem bude nutné vložit miliardy dolarů do obnovení měst a obcí a infrastruktury, což ukrajinská ekonomika zjevně neutáhne.

V těchto oblastech je kolosální koncentrace „proruského obyvatelstva”, které za poslední roky vůbec nepřekypovalo láskou k ukrajinskému zřízení. A pokud taková časovaná mina vybuchne na volbách, bude toho dost.

Celkově to, to mají vysocí kyjevští činitelé v hlavě, to mají drobní úředníci na jazyku. Vypadá to, že ukrajinští politici se v hloubi duše smířili s volbou krymského lidu. A co se týče Donbasu, tak prostě nevědí, co s ním teď dělat.

Vždyť ozbrojené síly Ukrajiny i „dobrovolnické bataliony” se od samého začátku v „zóně ATO” chovali tak, jak se na území vlastní země nikdo nechová. Výsledek tomu napovídá. To znamená, že logika je přibližně taková: Krym v žádném případě Ukrajina neuvidí a z Luhanska a Doněcka kouká více problémů než užitku. Problém je jediný: jak to vše vysvětlit ukrajinským občanům. Ale jak vidíme, pomalu jim to začínají vysvětlovat.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru