Uprchlíci

Němci vzkazují členským zemím: I vy musíte přijímat uprchlíky

Ľudia z krajín, ktoré odmietajú imigrantov, zrejme nebudú príliš nadšení z najnovšieho prieskumu v Nemecku. Až 81% Nemcov si totiž myslí, že imigrantov musia prijímať všetky krajiny Európskej únie, teda aj Slovensko.

Z nového prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonala Bertelsmannova nadácia v Nemecku vyplýva , že väčšina obyvateľov Nemecka je napriek negatívnym dopadom migračnej vlny ochotných prijímať imigrantov aj naďalej.

Výsledky prieskumu uvádzajú, že 59% opýtaných je za ich ďalšie prijímanie. Výrazne vyššie percentá sa objavili pri ďalšej otázke v prieskume. Až 81% Nemcov si myslí, že imigrantov by mali prijímať všetky krajiny Európskej únie. Nemci tak poslali jasný odkaz aj Slovákom. Informoval o tom portál Pluska.sk.

Z minuloročného prieskumu však vyplýva, že drvivá väčšina Slovákov imigrantov odmieta. Podľa prieskumu 76,8 percenta zo všetkých respondentov si myslí, že povinné kvóty pre rozdelenie utečencov v EÚ nepomôžu vyriešiť situáciu s imigráciou.

Ešte viac opýtaných, až 81,9 percenta, považuje za nesprávne, aby únia diktovala členským štátom utečenecké kvóty. “Najefektívnejším riešením utečeneckej krízy je boj proti jej príčinám, teda vojnám a teroru v Sýrii a Iraku. S týmto tvrdením sa stotožnilo 63,3 percenta opýtaných,” uvádzajú tvorcovia prieskumu.

Ľudí sa pýtali aj na to, či súhlasia, aby azylanti získali trvalý pobyt na Slovensku. Väčšina oslovených Slovákov – 82,55 percenta – s tým nesúhlasí. “Až 76,5 percenta všetkých respondentov sa totiž obáva toho, že utečenci nie sú schopní rešpektovať slovenské tradície a normy,” vysvetlil Lincényi. Sami Slováci by podľa prieskumu neboli ochotní prijať niektoré zvyky migrantov (80,3 percenta respondentov), ktoré by azylanti priniesli na Slovensko. Viac o tomto prieskume sa dočítate TU.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru