IS opět zabíjel: V Egyptě zemřelo při výbuchu více než 50 křesťanů

Na 50 sa zvýšil celkový počet obetí dnešného útoku na kostol koptských kresťanov v egyptskom meste Tanta asi 60 kilometrov severne od Káhiry a útoku v Alexandrii, asi 200 km od Káhiry. Informovala o tom agentúra AP zo zdrja egyptského ministerstva zahraničných vecí.

K prvému výbuchu došlo v čase, keď bol kostol plný veriacich sláviacich Kvetnú nedeľu. Ide o najnovší zo série útokov namierených proti koptským kresťanom, ktorých v Egypte žije približne osem miliónov, a tvoria tak desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Tento útok si vyžiadal najmenej 25 obetí.

Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr armádou podporovaná vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.

Okrem toho sa kopti sťažujú na diskrimináciu, keďže je pre nich prakticky nemožné získať vplyvné miesta v súdnictve, na vysokých školách či v policajných zložkách.

Útok v kostole, ktorý sa stal v deň, keď kresťania po celom svete slávia Kvetnú nedeľu, vzápätí odsúdil pápež František. Pápež navyše o niekoľko týždňov plánuje návštevu Egypta.

Hlavu katolíckej cirkvi o útoku informovali odkazom na kúsku papiera v čase, keď si pripomínal Kvetnú nedeľu počas slávnostných obradov na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Pápež si krátko pred tým pripomenul obete piatkového útoku nákladným autom v Štokholme.

František vyjadril hlbokú sústrasť “môjmu bratovi, pápežovi Tawadrosovi II, koptskej cirkvi a všetkým milovaným Egypťanom”. Dodal, že sa modlí za všetkých mŕtvych a ranených.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zvolal po útoku krízové zasadnutie rady pre národnú obranu, oznámila štátna televízia. Na stretnutí by sa mali prerokovať “dôsledky” tohto činu.

Druhý útok neprežilo najmenej 26 ľudí

Druhý útok na kostol koptských kresťanov v Egypte sa odohral dnes v meste Alexandria asi 200 kilometrov severozápadne od Káhiry. Nálož vybuchla pred kostolom a vyžiadala si prinajmenšom 26 obetí a 66 zranených. Stalo sa tak počas toho, ako koptský pápež Tawadros II odslúžil slávnostnú omšu pri príležitosti Kvetnej nedele.

Prvý útok sa stal predpoludním v koptskom kostole v egyptskom meste Tanta asi 60 kilometrov severne od Káhiry. V Tante prišlo o život najmenej 25 ľudí a takmer 60 sa zranilo.

Solidaritu s obeťami útoku a sústrasť rodinám obetí z mesta Tanta v delte rieky Níl vyjadril v písomnom vyhlásení aj francúzsky prezident Francois Hollande. Egypt sa podľa neho znova stal terčom teroristov, “ktorí chcú zničiť tamojšiu jednotu a rozmanitosť”. Francúzsko spoločne s egyptskými úradmi urobí všetko pre porazenie terorizmu, dodal.

Jedno z videí po spúšti v chráme, kde veriaci v Egypte slávili Kvetnú nedeľu…

K obom útokom na koptských kresťanov v Egypte sa prihlásil Islamský štát

Na islamistov napojená tlačová agentúra Amak informovala prostredníctvom online vyhlásenia, že útoky v mestách Tanta a Alexandria spáchali militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát. Egyptskí extrémisti napojení na IS sú aktívni prevažne v severnej oblasti Sinajského polostrova.

Medzi obeťami a zranenými v Egypte nie sú Slováci

Dnešné útoky na dva kostoly koptských kresťanov si nevyžiadali zranenia ani smrť žiadneho Slováka. Pre TASR to potvrdil Igor Skoček, riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí (MZV). Rezort sa o tom informoval u Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Káhire.

K útokom počas Kvetnej nedele na kostoly v mestách Tanta a Alexandria v Egypte sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). Prvý útok sa stal predpoludním, v Tante prišlo o život najmenej 26 ľudí a takmer 70 sa zranilo. Prinajmenšom 11 obetí a 35 zranených si vyžiadal druhý útok v Alexandrii.

Egyptský prezident po útokoch na kostoly nariadil rozmiestnenie armády

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí po dnešnej dvojici útokov na kostoly koptských kresťanov nariadil okamžité nasadenie armády v okolí dôležitých budov po celej krajine.

Vojaci by mali – na základe prezidentského nariadenia – hliadkovať v okolí takýchto objektov spoločne s policajnými zložkami, oznámila egyptská štátna televízia.

K dvom útokom na koptské kostoly v mestách Tanta a Alexandria v severnom Egypte, ku ktorým došlo počas dnešnej Kvetnej nedele, sa prihlásili militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Dovedna si oba výbuchy vyžiadali najmenej 50 mŕtvych a vyše 100 zranených; medzi obeťami sú aj minimálne traja policajti.

Výbuch pred kostolom sv. Marka v Alexandrii mal na svedomí samovražedný atentátnik, ktorého zastavil policajt pred vstupom do chrámu. Krátko predtým tam slúžil slávnostnú bohoslužbu koptský pápež Tawadros II.; v čase výbuchu sa stále nachádzal v budove, avšak vyviazol bez zranení.

Egyptský prezident Sísí zvolal po útoku krízové zasadnutie rady obrany štátu a následne rozhodol o nasadení armády pri zaisťovaní bezpečnosti.

Na dvojdňovú návštevu Egypta by mala 28. apríla pricestovať hlava katolíckej cirkvi, pápež František, ktorý dnes nad udalosťami v Egypte vyjadril hlboké poľutovanie.

Útoky v Egypte sú podľa Kisku o pohŕdaní životom, Danko to označil za smutné

Podlé útoky počas sviatku Kvetnej nedele svedčia o absolútnom pohŕdaní ľudským životom. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska v sústrastnom telegrame egyptskému prezidentovi Abdal Fattáh Sísímu v súvislosti s teroristickými útokmi v Egypte na kostoly koptských kresťanov. Predseda parlamentu Andrej Danko označil takéto útoky za nepochopiteľné a smutné.

“Vyjadrujem úprimnú sústrasť v mene svojom, ako aj v menej občanov Slovenskej republiky trpiacim rodinám obetí. Zdieľame smútok tých, ktorí stratili svojich blízkych. Uisťujem vás o podpore Slovenska v boji proti všetkým formám terorizmu,” napísal Kiska Sísímu. “Útoky Islamského štátu počas omše na Kvetnú nedeľu sú nepochopiteľné a smutné bez ohľadu na miesto, hranice či štát,” uviedol Danko.

K útokom počas Kvetnej nedele na kostoly v mestách Tanta a Alexandria v Egypte sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát. O život prišli desiatky ľudí, ešte väčší počet sa zranil.

Islamský štát pohrozil ďalšími útokmi na egyptských kresťanov

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) pohrozila dnes ďalšími útokmi na kresťanov v Egypte. Uviedla to po tom, ako sa prihlásila k dnešným dvom výbuchom v koptských kostoloch v severnom Egypte, ktoré si vyžiadali najmenej 44 mŕtvych a vyše 100 zranených.

“Nech križiaci a odpadlíci vedia, že zaplatia vysokú cenu, a to krvou svojich synov,” uvádza sa v internetovom vyhlásení agentúry Amák, ktorá je blízka Islamskému štátu.

Podľa nej oba útoky v mestách Tanta a Alexandria spáchali egyptskí samovražední útočníci opásaní výbušninami. Výbuchy si dovedna vyžiadali najmenej 50 obetí, tvrdí Amák.

Autenticitu vyhlásenia nebolo bezprostredne možné nezávisle overiť. Podľa agentúry DPA je však konzistentné s doterajšími podobnými vyhláseniami IS.

K množstvu reakcii z celého sveta, ktoré odsúdili dnešné útoky v Egypte, sa prostredníctvom svojho obľúbeného Twitteru pridal aj prezident USA Donald Trump. Vyjadril pritom “pevné presvedčenie”, že egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí celú situáciu patrične zvládne.

Sísí v reakcii na dnešné útoky nariadil okamžité nasadenie armády v okolí dôležitých budov po celej krajine. Vojaci by mali hliadkovať v okolí takýchto objektov spoločne s policajnými zložkami.

Sísí vyhlásil po útokoch na koptské kostoly trojmesačný mimoriadny stav

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyhlásil trojmesačný mimoriadny stav ako odpoveď na dnešné bombové útoky na dva koptské kostoly v mestách Tanta a Alexandria.

K zodpovednosti za samovražedné útoky, ktoré si podľa najnovších informácií vyžiadali najmenej 45 mŕtvych, sa prihlásili militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Sísí pred vyhlásením mimoriadneho stavu nariadil rozmiestnenie armády na dôležitých bodoch po celej krajine. Dnešné udalosti boli poslednými zo série útokov na kresťanskú menšinu žijúcu v Egypte.

Krátko pred výbuchom pri Kostole sv. Marka v Alexandrii tam slúžil slávnostnú bohoslužbu koptský pápež Tawadros II.; v čase výbuchu sa stále nachádzal v chráme, vyviazol však bez zranení.

Na dvojdňovú návštevu Egypta by mala 28. apríla pricestovať hlava katolíckej cirkvi, pápež František, ktorý dnes nad udalosťami v Egypte vyjadril počas osláv Kvetnej nedele hlboké poľutovanie.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru