Viktor Orbán

Orbán provokuje EU a oslavuje Čínu jako vzorový model

Maďarská vláda uviedla pri prezentácii knihy, že chce ťažiť zo skúseností čínskeho vodcu Si Ťin-Pchinga s cieľom zlepšiť riadenie štátu. Ako oznámil štátom vlastnený portál China Daily, zástupcovia maďarskej vlády sa pri príležitosti knihy prezidenta Si v Budapešti v pondelok vyjadrili veľmi priaznivo o jeho myšlienkach, podnetoch a víziách.

“Domnievam sa, že predstavitelia mnohých krajín sa z tejto knihy dozvedia viac o tajomstve úspechu tejto rýchlo sa rozvíjajúcej krajiny,” povedala predsedníčka maďarského Národného zhromaždenia, Marta Mátraiová, za prítomnosti predsedu tlačového odboru čínskej komunistickej strany, Liu Qibaoa.

Mátraiová uviedla, že sa jej páči názor čínskeho prezidenta, že každá krajina má svoju vlastnú perspektívu. “Domnievam sa tiež, že každá krajina má svoj vlastný spôsob, ako dosiahnuť šťastie a prosperitu pre svojich občanov, a preto by som rada zdôraznila myšlienku: Neexistuje žiadny jednotný model rozvoja krajín na svete,” povedala Mátraiová. Toto vyhlásenie však treba chápať ako kritiku “západného modelu”, ktorý je pretláčaný už desaťročia ako jediný žiaduci model.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána je po celé roky na kolíznom kurze s Európskou komisiou. Existujú rozdiely v názoroch ohľadom sociálneho modelu v Maďarsku. Napätie vyvrcholilo počas utečeneckej krízy v roku 2015 a 2016, kedy Maďarsko uzavrelo svoje hranice a odmietlo prijímať prisťahovalcov. Nedávne spory vznikli preto, že Orbán chce kontrolovať chod Sorosovej univerzity Central European University v Budapešti. Orbán obvinili univerzitu, že je útočiskom podvratných činností. EÚ na to začala konanie proti Maďarsku.

Orbánov veľký nepriateľ George Soros bude vo štvrtok prijatý v Bruseli prezidentom EÚ Junckerom, s ktorým bude hovoriť o Maďarsku. Soros nemá žiadny politický mandát v Maďarsku a tiež žiadnu oficiálnu politickú úlohu v USA alebo v Európe. EÚ sa tým mstí Maďarsku za jej chválu Číny, pretože Číňania tradične podriaďujú ľudské práva politickej výhodnosti.

Kniha čínskeho prezidenta sa skladá zo 79 prejavov, článkov a nariadení z rokov 2012 až 2014. Liu uviedol, že maďarská verzia knihy je devätnástym prekladom do iného jazyka. Knha “Si Ťin-Pching: Čínska vláda” bola uverejnená v roku 2014. Tvrdí sa, že v súčasnej dobe je na celom svete asi 6,2 milióna kópií.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru