USA

Po Sýrii bude následovat Severní Korea? USA posílají letadlovou loď!

USA nečekaně poslaly k pobřeží Jižní Koreje údernou skupinu v čele s atomovou letadlovou lodí Carl Vinson, uvedla tisková agentura Jonhap.

Podle ní se úderná skupina amerických lodí směřuje ke korejskému poloostrově ze Singapuru, a změnila původní plán cesty do Austrálie.

Kromě letadlové lodě Carl Vinson, skupina zahrnuje dva torpédoborce a křižník s řízenými střelami na palubě, které mohou zachycovat balistické střely.

Agentura konstatuje, že převod lodí je dost neobvyklý, protože americká letadlová loď již navštívila Koreu méně než před měsícem.

Jonhap citoval zástupce Ministerstva obrany Jižní Koreje San Kyun-muna, že to odráží „vážný postoj (Spojených států) k situaci na Korejském poloostrově“. Mluvčí ministerstva řekl, že akce USA je zaměřena na posílení ochrany v případě jaderného testu či vypuštění balistické střely Severní Korea.

Při otázce na možnost války na Korejském poloostrově San Kyung-mun zdůraznil, že vojáci v Jižní Koreji připraven k odražení „severní provokace“, pokud budou prvovázet 105. výročí narození bývalého severokorejského vůdce Kim Ir-sena, který se slaví 15. dubna. Soul rovněž nevylučuje možnost jaderného nebo raketového testu u příležitosti 85. výročí Korejské lidové armády, která se slaví 25. dubna.

Média již dříve uvedla, že Rada pro národní bezpečnost USA předložila prezidentovi Donaldu Trumpovi zprávy o možných reakcích na jadernou hrozbu z Pchjongjangu, k nimž patří možnost rozmístění jaderných zbraní v Jižní Koreji, stejně jako odstranění severokorejského vůdce Kim Čong-una. Podle televizního kanálu NBC se USA mohou uchýlit k jedné z těchto možností tehdy, pokud nedojde ke spolupráci s Čínou na “zadržování” Severní Koreje.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru