Rusové zcela zničili zásobování, teroristé umírají bez léků

Korešpondent rusvesny, ktorý sa nachádza v Sýrii na mieste bojových operácií, uviedol, že situácia teroristov sa stáva postupne čoraz horšou. Teroristi každodenne strácajú územie, jednotlivé dediny i mestá. Al Káida po posledných bojoch so sýrskymi Tigrami a Sokolmi v provincii Hamá priznáva obrovské straty na živej sile, technike, nedostatok zásob a liečiv.

Velitelia teroristov v posledných 48 hodinách vyzvali k totálnej mobilizácii a Chairat Tachrir al Sham vyzval, aby sa všetky bojaschopné oddiely presunuli do regiónu severnej Hamy, kde by bránili prístup k Idlibu.

Včera boli podľa informácii rusvesny zlikvidovaní aj štyria vyšší poľní velitelia skupín Dzeish al-Izza, Armáda al-Nasera. Cenným úspechom je najmä likvidácia poľných veliteľov Sahera Saleha a Muhammada Dzallada. Uvedené skupiny a teroristi patrili k elite, ktorú ešte prednedávnom podporovala administratíva USA Baracka Obamu. Banditi ostreľovali pred niekoľkými mesiacami kresťanské mesto Macharda a vyhrážali sa kresťanom brutálnou smrťou.

Tigri včera oslobodili mestá Taibet al-Imam a Surán. Vládne sily sa momentálne preskupujú a pripravujú na oslobodenie miest Chalfaj a Morek. Odpor teroristov slabne každý deň, evidentne sa im už nechce zbytočne umierať za záujmy svojich pánov.

Podľa slov ruského vojenského korešpondenta, ktorý sa odvoláva na zdroje zo sýrskej tajnej služby, teroristické bandy začínajú veľmi pociťovať nedostatok techniky, munície a najmä liečiv a prístup ku kvalitnej medicínskej pomoci. Teroristom chýbajú antiseptiká, obväzy, krvné deriváty, fyziologické roztoky a pod.

Poľné nemocnice teroristov prestávajú spĺňať svoju funkciu a zranení teroristi umierajú bez možnosti získať adekvátnu pomoc, pretože už nemajú ani základné lieky a zdravotnícke prostriedky. Podľa údajov sýrskej rozviedky sa v poľných nemocniciach teroristov stávajú dennou skutočnosťou voľby lekárov nad tým, ktorí teroristi majú šancu a dostanú skromnú lekársku pomoc a ktorí umrú bez lekárskej pomoci.

Prípadný prísun zásob či presun ranených pomocou automobilov do bezpečnejších oblastí je veľmi nebezpečný a takmer nemožný, pretože ruské lietadlá poľujú na automobily teroristov. Keďže príslušníci sýrskej al-Kaidy a ISIS sú teroristami, kým sa nevzdajú, žiadne medzinárodné konvencie sa ich netýkajú.

Čoraz väčšie straty na živej sile či technike a neustále porážky sa veľmi negatívne podpisujú na bojovej morálke teroristov. Podľa informácii sýrskej rozviedky silnie duch revolty v jednotlivých oddieloch a veliteľský zbor teroristov už čoskoro nebude môcť udržať disciplínu vo svojich oddieloch. Už dnes sa výrazne zvýšil počet dezercií a je len otázkou času, kedy príde vo viacerých bandách k otvoreným vzburám. Časté sú prípady, kedy teroristi utiekli z pozícií, pretože už nemali dostatok munície. Podľa informácii sýrskej rozviedky dokonca v niektorých bandách už majú teroristi muníciu maximálne na 1 – 2 dni.

Ruské a sýrske lietadlá zúročili informácie ruskej a sýrskej rozviedky, takže zničili väčšinu tajných skladov teroristov. Cesty, ktoré teroristi využívali na spojenie s Tureckom či Jordánskom, sú pod drobnohľadom ruského a sýrskeho letectva a pohyb či pokusy o zásobovanie sa končia pre teroristov tragicky.

Najväčším problémom je skutočnosť, že viacerí sponzori “opozície” (Turecko, USA, Saudská Arábia) už výrazne skrátili svoje financovanie jednotlivých bánd. To by svedčalo o tom, že si uvedomujú danú situáciu, ďalšie financovanie považujú za zbytočné a zvyšok teroristov je určený na totálne začistenie. Sýrske vládne sily zvýšili svoj tlak na teroristov, ku ktorým sa čoraz častejšie dostávajú informácie o tom, že keď sa vzdajú, zachránia si svoje životy a získajú adekvátnu lekársku pomoc. Väčšine ranených teroristov však hrozí, že ich povraždia vlastní spolubojovníci, pričom budú obviňovať z krviprelievania príslušníkov sýrskych vládnych jednotiek.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru