V USA probíhá první soud s lékařkou provádějící ženskou obřízku

Detroit, USA: Lékařka je souzena za pokoutní provádění ženské obřízky na šesti až osmiletých holčičkách. Jedná se o první případ Female genital mutilation (FGM, zmrzačení ženských pohlavních orgánů), řešený federálním soudem v USA.

Obhájce lékařky toto mrzačení dětí hájí jako součást náboženské praxe, tedy konání chráněné ústavou.

Obhájce Shannon Smith tvrdí, že zásah není nezákonný, protože je součástí náboženské praxe, která je vázána na mezinárodní indicko-muslimskou skupinu, ke které lékařka patří. Tento zvyk je prý praktikovaný sektou indických muslimů Dawoodi Bohra s mešitami po celých Spojených státech.

Reakce soudu: Lékařka svou činnost tajila, nevedla žádné záznamy a ni účetnictví, zákroky se konaly v noci. „Věděla, že je to nelegální, ale přesto to udělala. Myslím, že jsou jasné a přesvědčivé důkazy o tom, že vaše klientka představuje nebezpečí pro společnost.“

Dvě sedmileté dívky z Minnesoty vzaly jejich matky „na holčičí výlet“ do hotelu Farmington Hills. Ale namísto návštěvy ZOO nebo nákupů skončily holčičky v ordinaci lékařky na soukromé klinice v Livonii, kde je podrobili tomu, co federální úřady označují za „barbarský“ a „hrůzný“ postup: zmrzačení genitálií jako součást náboženské a kulturní praxe, které se snaží omezit sexualitu žen.

K ilegálním zákrokům docházelo od roku 2005, policie hledá další svědky.

První případ FGM, řešený federálním soudem v USA.

Ve Spojených státech se obřízka kvalifikuje jako trestný čin pohlavního zneužití. Jedná se o první takové trestní řízení v zemi, federální zákon kriminalizuje praxi mrzačení ženského genitálu až pěti lety vězení. Lékařka by však mohla být odsouzena ještě na dalších 10 let za jiný trestný čin: organizování dopravy osob s úmyslem, aby se zapojily do kriminální sexuální aktivity.

„Obvinění podrobně popsaná v dnešním trestním oznámení jsou znepokojující. FBI společně se soudními složkami jsou odhodlány udělat cokoliv, aby ukončily tuto barbarskou praxi a zajistily, aby se jejími oběťmi nestaly žádné další děti,“ řekl šéf detroitské FBI David Gelios.

„Zmrzačení ženských pohlavních orgánů představuje mimořádně brutální formu násilí na ženách a dívkách. Je to také závažný federální zločin. V praxi nemá místo v moderní společnosti, a ti, kteří ho provádějí u nezletilých se budou zodpovídat pod federálním zákonem,“ uvedl státní zástupce Daniel Lemisch.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru