Vědci zjistili, jak kočky doopravdy přistupují k lidem

Američtí vědci z Oregonské státní univerzity zjistili, že většina koček dává mnohem větší přednost komunikaci s lidmi před jinou aktivitou, a to i krmení, píše se v listu Behavioural Processes.

Vědci zkoumali oblíbenou aktivitu koček na základě čtyř kategorií podnětů: kontakt s lidmi, potrava, hračky a vnímání pachů. Experiment zahrnul jak domácí kočky, tak i kočky z útulku.

Vědci postupně omezovali výše uvedené podněty a pak kočkám dávali na výběr mezi hračkou, miskou s potravou, místností s příjemnou vůní, nebo místností s lidmi. Během experimentu vědci zjistili, že pro kočky hlavní význam představuje nikoliv potrava, která skončila na druhém místě, ale komunikace s člověkem.

Víc než polovina koček, jež nedostala několik hodin potravu, dávala přednost kontaktu s lidmi před miskou s potravou. Stejné výsledky byly zjištěny i u koček z útulku, jež neměly tak těsný kontakt s lidmi.

„Zjistili jsme, že 50 procent koček dává přednost sociálním podnětům, i když měly přímou volbu mezi kontaktem s člověkem a dalšími podněty ze zbylých tří kategorií,” stojí v článku.

Výzkum tak vyvrací rozšířený mýtus o tom, že kočky jsou egoistická a vůči člověku lhostejná zvířata. Vědci se domnívají, že kočky mají potřebu komunikovat s lidmi bez ohledu na to, jak často a jak blízko s nimi přicházeli do styku v minulosti.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru