Země

Vědci zjistili z dávných kreseb, že kometa změnila běh dějin

Vědci z University of Edinburgh našli mezi starověkými kamennými reliéfy potvrzení teorie komety, která udeřila na Zemi před asi 13 tisíci lety, napsal list The Telegraph.

Výzkumníci analyzovali znaky na sloupcích starověkého chrámového komplexu Göbekli Tepe v jižním Turecku, jehož stáří se datuje přinejmenším devět tisíciletí před naším letopočtem.

Za předpokladu, že tyto údaje představují postavení nebeských těles, výzkumníci je porovnali s mapou souhvězdí v té době, a dospěli k závěru, že asi 10.950 před naším letopočtem na Zemi mohla dopadla kometa. Početné oběti této katastrofy podle jejich názoru ukazuje obraz muže bez hlavy.

„Göbekli Tepe se zdá být, mimo jiné, observatoří pro sledování noční oblohy. Jeden ze sloupců zřejmě sloužil jako památník této ničivé události,“ sdělil vedoucí studie Martin Sweetman.

Následující období od konce XI. až do konce X. tisíciletí před naším letopočtem, bylo poznamenáno ostrým chladem. Předpokládá se, že tato éra hraje klíčovou roli ve vývoji lidstva, která vedla ke vzniku zemědělství a vzniku prvních civilizací.

Astronomové dnes s úzkostí sledují nejbližší vesmír zejména kvůli drahám asteroidů. Příští úder vermírného tělesa nemusí mít takové důsledky, jako uvedená kometa. Předpokládá se, že před 65 miliony lety udeřil asteroid v oblasti Mexického zálivu a exploze vedla k vyhynutí dinosaurů.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru