Proč opalovací krémy způsobují rakovinu, cukrovku a ničí ledviny

Opalovací krémy a léto jaksi odjakživa přirozeně patří k sobě. Vždyť před slunečním zářením se musíme chránit, abychom si nespálili kůži.

Také se musíme chránit vystavení škodlivých UV paprsků, které jsou údajně hlavní příčinou rozvoje rakoviny kůže. Bohužel, máme pro vás špatnou zprávu. Vědci totiž zjistili, že vše je zřejmě úplně jinak.

Jak nám opalovací krémy škodí

Nadměrné používání opalovacího krému může hrát hlavní roli při vzniku nedostatku vitaminu D a souvisejících nepříznivých zdravotních problémů, jak uvádí analýza publikovaná v časopise American Osteopathic Association.

Podle vědců z Touro univerzity v Kalifornii, počet lidí postižených nedostatkem vitaminu D se za posledních 25 let zvýšil ze 45 % na 75 % celé populace.

Výzkumný tým také poznamenal, že 95 % Afroameričanů má nedostatečné hladiny vitaminu D.

Zároveň uvedl, že používání silného opalovacího krému s vysokým faktorem ochrany může být hlavním důvodem nedostatku vitamínu D. Chemikálie v něm obsažené totiž blokují prospěšnému slunečnímu záření, aby proniklo do pokožky a stimulovalo produkci právě vitamínu D.

Odborníci na zdraví zdůrazňují, že opalovací krémy s UV faktorem SPF 15 nebo vyšším snižují produkci vitaminu D až o 99 %.

Podle výzkumného týmu má tento vitamín protizánětlivé účinky a je důležitý pro správnou funkci imunitního systému těla. Někteří ho dokonce považují za největší ochranu těla před rakovinou, včetně (ironicky) rakoviny kůže.

Odborníci varují, že nedostatek vitaminu D může vést ke vzniku mnoha zdravotních problémů.

Zároveň poznamenávají, že jednoduchá rychlá chůze a konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínu D postačují na to, aby vykompenzovaly nedostatek tohoto vitamínu z opalování.

„Lidé tráví méně času venku a když jdou ven, obvykle mají na sobě opalovací krémy, které ve skutečnosti snižují schopnost těla produkovat vitamin D.

Zatímco chceme lidi chránit před rakovinou kůže, mírné hladiny nechráněného slunečního záření mohou být velmi užitečné při zvýšení vitaminu D.“ uvádí doktorka Kim Pfotenhauerová

Nízký obsah vitaminu D může vést k mnoha onemocněním

Nedostatečné hladiny vitamínu D mohou spustit náběh na různé nepříznivé zdravotní problémy, jako jsou cukrovka a některé typy rakoviny.

Analýza vedená týmem odborníků z Univerzity Warwick, Univerzitní nemocnice Coventry a Warwickshire Coventry ve Velké Británii odhalila, že nedostatek vitaminu D byl spojen se zvýšenou pravděpodobností vzniku rakoviny močového měchýře.

Výzkumný tým také analyzoval údaje ze sedmi klinických studií s kohorentní populací mezi 112 až 1125 účastníky.

Podle odborníků, pět ze sedmi studií zjistilo souvislost mezi nízkými hladinami vitaminu D a vyšším rizikem rakoviny močového měchýře.

„Na otestování této souvislosti je zapotřebí několik studií, ale naše práce naznačuje, že nízké hladiny vitaminu D v krvi mohou zabránit tomu, aby buňky v močovém měchýři stimulovaly adekvátní odpověď na abnormální buňky.

Jelikož vitamín D je levný a bezpečný, jeho potenciální využití při prevenci rakoviny je velmi důležité.

Má proto potenciál pozitivně ovlivnit životy mnoha lidí.“ řekla vedoucí autorka Dr. Rosemary Blandová

Zjištění byla prezentována na výroční konferenci Společnosti pro endokrinologii.

Co zjistili němečtí výzkumníci

Němečtí výzkumníci zjistili, že nepřiměřené hladiny vitamínu D zvyšují riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a předčasné smrti.

Ve studii publikované v americkém časopise Klinické výživy, výzkumníci z německého Výzkumného centra pro rakovinu zkoumali účastníky ve věku 50 až 70 let a zjistili, že riziko úmrtí z jakékoli příčiny bylo výrazně vyšší u těch, kteří měli nedostatek vitaminu D.

Jiná německá studie, publikovaná v časopise Epidemiologie rakoviny, biomarkerů a prevence, ukázala, že nízké hladiny vitaminu D jsou spojeny se zvýšenou pravděpodobností vzniku těchto druhů rakoviny:

  • rakoviny prostaty
  • rakoviny plic
  • rakoviny tlustého střeva a konečníku
  • jiných typů rakoviny u pacientů ve středním a seniorském věku

V rámci studie publikované v časopise Výzkum cukrovky bylo také zjištěno, že nedostatek vitaminu D zhoršuje komplikace související s onemocněním u pacientů s cukrovkou 2. typu.

Během této studie výzkumníci vyšetřili 139 pacientů s diabetem 2. typu a porovnali je se 144 jinak zdravých pacientů.

Výzkumný tým zjistil, že rozmach a vážnost diabetické retinopatie byly výraznější u pacientů s nízkými hladinami vitamínu D.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru