USA

Guardian: Americká posedlost bojem s komunisty je zpět!

Ačkoli Rusko je v současnosti „plně kapitalistická země“, Američané i nadále neskrývají svůj odpor a nedůvěru vůči komunistům, píše The Guardian.

To znamená, že právní úprava v několika státech obsahuje formulace, které zakazují komunistům usilovat o veřejný úřad. Politici, kteří se pokusili odstranit toto „stigma“ amerických zákonů, byli brutálně napadeni.

Co se stalo, velmi připomíná scény z roku 1950 – jen s tím rozdílem, že šlo o rok 2017. Osmý den května republikán z jižní Kalifornie Travis Allen přednesl projev před státním shromážděním, v němž odsoudil komunismus. „Připustit, aby sabotéři a ti, kteří neskrývali své komunistické názory, dnes pracovali (v administrativě) Kalifornie – mají v úmyslu urazit obyvatele státu, kteří platí (daně) naší vládě.“

Allen se tvrdě postavil proti návrhu na odstranění položky z kalifornského zákona, který zakazuje členům komunistické strany zastávat veřejný úřad ve státě, napsal The Guardian.

Takovou formulaci je možné nalézt v antikomunistických právních předpisech v několika státech, a v Kalifornii se rušit nebude. Poté, co zažil nesouhlas republikánských bývalých vojáků a vietnamské komunity v USA, iniciátor zrušení protikomunistického zákonem, člen Státního shromáždění Robert Bonta minulý týden oznámil, že se zřejmě vzdá snahy o podporu pozměňovacímu návrhu.

„Byl jsem nazván komoušem a řekli, abych mazal zpět do Číny. Hrozili i smrtí,“ stěžoval si Bonta britskému listu.

Intriky Ruska a denní příděly zpráv vyvolávají studenoválečnické sentimenty i přes skutečnost, že náš bývalý protivník je v dnešní době rozhodně kapitalistický. Je to zřejmý zvrat, neboť ještě před pouhým rokem se ohromující počet kandidujících Američanů sebeidentifikovalo za socialisty, a připomíná to, jak hluboké antikomunistické předsudky prostupují americkou psychiku, poznamenal The Gurdian.

Bonta není prvním politikem, který se neúspěšně snažil přivést americký zákon do souladu s realitou 21. století. Podobný zákon na zrušení protikomunistické formulace byl navržen v Kalifornii v roce 2008. Tehdy podnět vetoval Arnold Schwarzenegger, který v té době zastával funkci guvernéra státu.

„Já nevidím žádný přesvědčivý důvod ke změně zákona, který nám nám pomáhal zajistit, aby veřejné prostředky nebyly zaměřeny na svržení vlády Spojených států nebo státu, a nešel k financování činnosti komunistů,“ napsal Schwarzenegger v prohlášení vysvětlující veto.

Demokrat Joe Fitzgibbon se také pokusil třikrát od roku 2012 dosáhnout přijetí zákona o zrušení zákazu komunistů zastávat veřejné funkce, ale čelil silnému odporu republikánů. V nedávném rozhovoru pro The Guardian Fitzgibbons nazývá současný antikomunistický zákon „ostudnou skvrnou státu Washington“.

„Zajímalo by mě nyní, když republikáni změnili svůj názor na Rusko, možná, že budou více otevřeni (pro tyto iniciativy),“ řekl. „Doufám, že změní své názory na to, zda by lidé měli být diskriminováni na základě jejich politického přesvědčení. Možná si to proberou se svými ruskými přáteli.”

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru