DM: Britské tajné služby si neví rady s přívalem extrémistů

Růst počtu extrémistů ve Velké Británii dospěl do takového stavu, že ho bezpečnostní složky sotva zvládnou, píše Daily Mail.

Podle předběžných odhadů odjelo asi 850 Britů do zahraničí, aby bojovali na straně IS, když teroristé obsadili velká území v oblasti Sýrie a Iráku. Kvůli tomu, že teroristé zase ztrácejí svá území, se extrémisté s britskými pasy vracejí do Británie a mohou organizovat novou sérii teroristických útoků, sdělují noviny.

Více než stovka džihádistů byla zabita, ale mnozí z těch, kteří odjeli, se vrátili. Prošli bojovou přípravou a mohou použít výbušniny a střelné zbraně, píše se v článku.

Daily Mail dodává, že pro 24 hodinové sledování jednoho podezřelého je zapotřebí mít 30 pracovníků tajných služeb. Ale omezené zdroje MI5 umožňují nepřetržité sledování pouze 50 pravděpodobných teroristů.

Poslanec parlamentu z Labouristické strany Birmingham Perry Barr Khalid Mahmood se domnívá, že teroristický čin v Manchesteru svědčí o slabosti britských tajných služeb.
„Jsem velice zneklidněn tím, že se vracející džihádisté mohou znovu dostat do země, když procházejí všemi pohraničními vstupními kontrolami”, zdůraznil.

Mahmood sdělil, že počet pracovníků pohraniční kontroly se zmenšil oproti roku 2010 o 50 %, a dodal, že Velká Británie nemá a nikdy neměla spolehlivé hranice. Podle jeho slov mohou britské bezpečnostní služby efektivně bojovat s vracejícími se bojovníky jen v tom případě, že budou pracovat desetkrát intenzivněji, než pracují teď.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru