Expert doporučuje Merkelové nabídnout Putinovi cukr místo biče

Angela Merkelová jede 2.května na návštěvu do ruské Soči. Putin s Merkelovou se tak setká poprvé za poslední dva roky.

„Jedná se o pracovní návštěvu. Setkání v Soči se týká německých příprav na summit G 20 začátkem července v Hamburku. Vzhledem k současné situaci ve světě, ale půjde při setkání o více než G 20, bude se jednat o celém okruhu konfliktů od Ukrajiny, Sýrii, Libyi až po Jemen,“ přibližuje návštěvu Gernot Erler (SPD), koordinátor návštěvy z německé strany a expert na Rusko.

„Angela Merkelová má jen malý manévrovací prostor. Problémem například na Ukrajině je, plnění dohody. Nechceme nic víc a nic méně, než aby Rusko plnilo 13 bodů z takzvané Minské dohody. Moskva s dohodou souhlasila, ale to platí také pro ukrajinskou stranou. Dilema je, že každá strana ukazuje prstem na druhou stranu a obviňuje ji z odpovědnosti za porušení příměří. Kancléřka se bude muset dobře připravit a opět se ptát Putina na dodržování Minských dohod,“ odpověděl Gernot Erfler na otázku Berliner Zeitung, zda se podaří zviklat v názoru prezidenta Putina.

„Řečeno v nadsázce je pravděpodobné, že cukr přinese více užitku než použití biče. Musíme stále říkat, že konec sankcí a obnovení normálních vztahů se blíží, ale Moskva musí plnit dohody a to může trvat dlouhou dobu. V tomto ohledu je použití dalšího nátlaku omezené,“ pokračuje Gernot Efler.

„Dokud konflikt na Ukrajině nadále doutná, tak Moskva může Ukrajinu obviňovat z neplnění dohod. Ukrajina obviňuje také Moskvu, nicméně, jednoduše proto, že samy strany nedodržují dohody z Minska,“dodává k ukrajinskému konfliktu německý politik.

„Musíme konstatovat, že všechny předešlé mírové snahy v Sýrii selhaly. Zvláštní vyslanec OSN Staffan de Mistura nijak nepokročil. Iniciativa Ruska v jednání o příměří také nevedla k žádnému hmatatelného výsledku. Takže musíme přijít s něčím novým.

Myslím, že německá strana by měla na setkání s Putinem navrhnout zapojení více zemí než kdykoli předtím do vyjednávání. To by mohlo být příležitostí alespoň uspořádat proces vyjednávání. Je jasné, že Rusko bude chránit Asada a proto politické řešení bez Moskvy již není myslitelné,“ uvedl k syrskému konfliktu Gernot Efler.

Jordánský král Abdullah nedávno navrhnul, aby se Západ smířil s připojením na Krymu a zastavil kritiku Ruska. To bude potom snazší pro Putina, aby přestal chránit Asada. Co byste doporučil kancléřce v této otázce, ptá se reportér Berliner Zeitung.

“Myslím, že to je naprosto nezodpovědné. To je směs problémů, které spolu nesouvisí. Ačkoli to vypadá podobně jako původní Trumpovy nápady v zahraniční politice. Ale Donald Trump se zdá, že si nyní uvědomil, že není možné nahlížet na zahraniční politickou krizí, jako na transakci s nemovitostmi. Nicméně, stále existuje značná nejistota, protože zahraniční politika nové vlády USA je stále neurčitá. Ale Rusové se zdají být trochu frustrovaní, protože doufali v něco jiného po amerických volbách,“ odpověděl Gernot Erler (SPD), koordinátor návštěvy německé kancléřky.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru