Freitag: Rusko a Čína již dobývají Arktidu a EU jen kouká!

Rusko a Čína mají vážný zájem na rozvoj infrastruktury tras Severního moře a navigaci v Arktidě, a snaží se vytvořit ekonomickou alternativu k Suezského průplavu, napsal Der Freitag.

Na druhé straně Evopská unie projevuje malý zájem o Arktidu. Zde se obávají, že aktivní „invaze“ na Sever může„poškodit jeho ekologii“, dodává publikace.

„Evropská unie nedělá nic pro Arktidu,“ prohlásil vedoucí Obchodní komory EU ve finském městě Rovaniemi Timo Rautajoki. Jak uvedla Susanne Götzeová, autorka materiálu Freitagu, za posledních 20 let žádal Rautajoki na Evropské komisi vytvoření arktického železnice, která by spojila Evropu s Barentsovým mořem a obchodní cestou do Asie severní trasou.

Podle Rautajokiho se město Rovaniemi se může stát „Bránou do Arktidy“, jejímž prostřednictvím bude každoročně přepravovány miliony tun asijského a evropského zboží, včetně ropy a dalších surovin.

Komerční vývoj severomořských tras je relativně nový. První obchodní lodě začaly přecházet Barentsově, Karském a Východosibiřské moři do Beringova moře a Asie teprve od roku 2009. Zvláště je aktivita v Barentsově moři: v minulém roce ruské ledoborce doprovázely 420 kontejnerových lodí. Celkově přepravovily lodě přes arktické vody 7 milionů tun zboží, což znamená nárůst o 35% oproti roku 2015.

Avšak pouze 19 lodí plně uskutečnilo cesta zpět z Barentsova moře až k Beringově moři, což je velmi malo ve srovnání s hlavním tranzitem přes Suezský průplav, kde každý rok 17.000 propluje kontejnerových lodí. Ale očekávává se zvášení lodní dopravy v arktických vodách, a to především díky vývozu surovin. Například při u ústí Ob Rusko buduje terminál na zkapalněný zemní plyn, ze kterého bude přepravován plyn do celého světa. Nový přístav se nachází na trase Severního moře trasy a stal se tranzitním centrem.

„Jako země s nejdelší pobřežím Arktidy, Rusko ukazuje největší zájem o Arktidě,“ poukazuje Götzeová. Celkem Moskva investovala do infrastruktury Severomořské trasy více než 3 miliardy euro. Rusko má nejsilnější flotilu na světě se čtyřmi atomovými ledoborci, a připravuje do provozu tři další. Podle prognózy Ruské akademie věd se do roku 2025 objem přepravy v Arktidě zvýší ze 7 na 75 milionů tun.

„Spolu s Ruskem výhodu v rozvoji severomořské cesty objevila i Čína,” řekl politolog Adam Stepien z Centra pro výzkum Arktidy v Rovaniemi. „Čínské úřady v dlouhodobém plánu vytvoří alternativu k Suezskému průplavu.”

Na druhé straně, že EU je v Arktidě „zdrženlivá“. Evropský parlament požadoval „prověřit rizika klimatu a životního prostředí před nárůstem dopravy“. Podle zástupckyně EK Iris Petseové, by EU měla „zvážit environmentální rizika invaze do panenské přírody“. Do tohoto procesu musí být zapojeni zástupci místních obyvatel. „Lidé žijící v Laponsku se budou bránit,“ dodává autorka.

Nicméně je třeba článek Freigatu doplnit. Ačkoliv se zdá, že pohnutky EU jsou ušlechtilé, boj o osvojení Arktidy už dávno začal a Evropa bude patrně jen dýchavičně sbírat drobty po zemích jako je Rusko, Spojené státy, Kanada nebo Čína.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru