Kvantové závody ve zbrojení: Čína předbíhá USA

Minulý týden vědci z čínské vědecko-technické univerzity v Šanghaji oznámili, že dokázali vytvořit nový prototyp kvantového počítače. Kromě toho před několika dny slíbili, že do roku 2018 vytvoří třicetiqubitový systém, který bude schopen soupeřit s nevýkonnějšími „standardními“ počítači.

Technologický efekt

Prvním a nejasnějším důsledkem vytvoření fungujícího kvantového počítače jednou ze světových mocností bude takřka okamžité prolomení vojenských a infrastrukturních šifrovacích systémů potenciálního nepřítele.

Navíc podle názoru amerických odborníků další země již dnes Spojeným státům aktivně kradou šifrovaná data. Zatím je pouze uchovávají, aniž by s nimi něco podnikaly, neboť očekávají, že přibližně do deseti let se jim podaří vytvořit kvantový počítač a pak dostanou přístup k americkým utajovaným informacím.

Rychlost počítače a zpracování dat rovněž mají umožnit znatelně zdokonalit bezpilotní a robotizované vojenské stroje, které budou mít v budoucnu bezprostředně za úkol vést válečné operace.

Kvantové počítače mohou být využity pro vytváření nových typů zbraní, nových materiálů, konstrukcí a dokonce i válečných strategií. Kvantové počítače budou rovněž bezesporu využity pro vytváření scénářů a předpovědí. Ray Johnson bývalý technologický ředitel společnosti Lockheed Martin jednou prohlásil, že kvantový počítač umožní předpovědět, jak se zachová software družic, pokud dojde k sluneční erupci nebo k jadernému výbuchu.

Výhody, jež představují kvantové počítače, jsou pro armádu očividné. Proto se státy jako Rusko, USA, Čína, Kanada, Japonsko, Izrael a země v Evropě snaží dosáhnout prvenství v této oblasti.

Ruské projekty

Na začátku tohoto roku ředitel projektové skupiny ruského Fondu perspektivního výzkumu Maxim Vakštejn prohlásil: „Fond v roce 2016 zahájil práci na projektu kvantového počítače na bázi supravodivých technologií. Technologie, jež mají vzniknout v rámci tohoto projektu, umožní naší zemi zaujmout důstojné místo v závodech ve vytváření počítače budoucnosti.”

Zájem o kvantové technologie projevil i zakladatel počítačové společnosti Acronis Stanislav Protasov.

O tuto oblast se aktivně zajímá i armáda. Před rokem se ruská státní společnost Rosatom, Fond perspektivního výzkumu a ministerstvo školství a vědy dohodly na společném tříletém projektu vývoje kvantového počítače. Projekt bude financován 750 miliony rublů.

Ředitel odboru vědy a technologie ministerstva školství Sergej Salichov v této souvislosti oznámil: „Poprvé se účastníme takového vážného projektu, kde hranice mezi fundamentálním a praktickým výzkumem se stírají a jeho výsledky budou mít znatelný dopad na obranyschopnost země.”

Různé vojensko-technologické přístupy USA a Číny

Američtí odborníci srovnávají vítězství v závodech ve vývoji kvantových počítačů s přistáním člověka na Měsíci. Přitom dodávají, že pokud Američané nevyhrají, tak následky „mohou být mnohem závažnější, než by byly v případě prohry v závodech v dobývání vesmírů.”

Bývalý člen skupiny kvantových počítačů ve společnosti IBM a nyní ředitel vlastní firmy Chad Righetti prohlásil: „Dominance v počítačových technologiích je fundamentálním faktorem pro dlouhodobou ekonomickou dominanci a bezpečnost. Naše strategie musí vnímat kvantové počítače jako prostředek, který Americe vrátí dominanci v oblasti superpočítačů.”

Uvádí se, že díky investicím do vývoje kvantového počítače společnostmi, jako jsou Microsoft, Intel, IBM, D-Wave a Google, Spojené státy dnes dominují v této oblasti. Nicméně zdání může klamat. Zástupci Bílého domu v loni již prohlásili, že americké vedení v oblasti počítačových technologií je ohroženo a je nutné zvýšit investice do kvantových technologií.
Přes půl milionu amerických studentů ročně absolvuje obor STEM (přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika). V Číně je to 4,7 milionů studentů ročně. Čína již posílá do vesmíru družice s kvantovým spojením, jež jsou odolné vůči kybernetickým útokům, staví kvantové radary, systém kvantového spojení na stovky kilometrů a staví nejrychlejší superpočítače na světě. Evropa usiluje o vytvoření kvantového počítače v nejbližších deseti letech a investuje do programu „Kvantová vlajková loď” kolem miliardy dolarů.

Státní investice v USA do kvantových projektů zatím nepřekračují 200 milionů dolarů. Veškeré naděje jsou založené na úspěch soukromých společností.

Ve vojenské oblasti Spojené státy zatím „rozhazují”, současně se zabývají velkým počtem projektů, jež mají za cíl vytvořit nové technologie a určit perspektivní oblasti, testují prototypy laserových zbraní, bezpilotních systémů, hypersonických střel apod. Takový přístup však v sobě nese riziko toho, že kvůli nedostatku financí ani v jedné oblasti nedojde k technologickému průlomu.

Naopak Čína, varují samotní američtí vojenští analytici, se soustřeďuje na dlouhodobé investice v úzce zaměřených oblastech a tyto plány jsou propracovány na roky dopředu.

Pokud se Číně podaří postavit do čela „kvantové revoluce”, tak dojde k radikální změně na geopolitické a vojenské mapě světa.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru