Rusko

Na 16 ruských jednotek ze Specnazu se vrhlo více než 300 islamistů

Skupina dôstojníkov Síl špeciálnych operácií Ministerstva obrany Ruska bola vyznamenaná za účasť v operácii v Sýrii. Veliteľovi skupiny bol udelený titul hrdina Ruska, uviedol v stredu televízny kanál Rossija-24.

V reportáži vystúpili štyria ľudia, ktorí stoja chrbtom ku kamere. Nemôže byť odhalená ich identita, a tak ich hrdinské činy zostanú pre verejnosť bez konkrétnych tvárí.

Je prekvapujúce, ako skromne o svojich činoch hovoria skutoční hrdinovia. “Nič zvláštne, iba práca.”

Čo sa v ten osudný deň stalo, popisuje plukovník Eugen: “Objavili sa správy, že v jednom rajóne provincie Aleppo v Sýrii došlo k útoku teroristov z Džebhat en-Nusrat na obranné pozície vládnych síl. Dostali sme rozkaz premiestniť sa do tejto oblasti a urobiť prieskum kvôli navedeniu nášho letectva na pozície útočiacich teroristov. Mali sme zistiť pozície zoskupení teroristov a umiestnenie ich techniky. Rozmiestnili sme sa začali pracovať.”

Oddiel ruského Specnazu pozostávajúci zo 16-tich vojakov sa premiestnil na líniu dotyku a monitoroval rozmiestnenie teroristov, budovy, ktoré boli veliteľskými stanovišťami, obranné body teroristov, ich obrnenú techniku, muničné sklady, trasy po ktorých sa teroristi pohybujú, atď. Všetky informácie predávali bojovníci okamžite na štáb a korigovali nálety letectva. Letectvo následne zničilo tri tanky, raketometnú batériu, improvizované odpaľovacie zariadenia a dva sklady teroristov.

“Plodne sme pracovali,” usmieva sa Eugen, “až do jedného prekrásneho rána, keď sa situácia vyostrila. Začalo masívne ostreľovanie našich pozícií z raketometov Grad, granátometov, delostrelectva a tankov.”

Sýrske jednotky v dôsledku týchto zmien odišli. Daniel sa rozhodol zostať na mieste a tým sa jednotka specznazu dostala na špičku fronty.

“Pomocou bezpilotného lietadla sme zistili, že proti nám bolo vyslané obrnené vozidlo naložené výbušninou, za riadením ktorého sedel samovražedný útočník,” opisuje situáciu Daniel. Naši skúsení pturšici však okamžite zapracovali. Vozidlo vyletelo do vzduchu spolu so samovražedným atentátnikom.”

Pturšici je podskupina Specnazu, ktorá sa špecializuje na ovládanie protitankových riadených striel PTUR. Jej veliteľ Roman vysvetľuje špecifiká práce v Sýrii:

“Aby ste si to vedeli predstaviť. Pred vozidlom samovražedného atentátnika šiel buldozér obalený 3 – 4 plátmi ocele, medzi ktorými je nasypaný piesok. Zásah strelou RPG – 7 nespôsobí takémuto monštru väčšiu škodu. A za ním ide vozidlo naložené výbušninou – spravidla BMP – 1. Zaujali sme preto pozíciu na pravej strane. Operátor hneď prvou raketou PTUR – Kornet trafil BMP. Výbuch bol tak silný, že dokonca zničil buldozér, ktorý šiel pred BMP. Následne bolo potrebné zmeniť pozíciu. Protivník disponoval množstvom protitankových raketových komplexov zahraničnej výroby. Po 30 – 40 sekundách priletela z ich strany prvá raketa. Museli sme sa poberať. Počas nasledujúcej hodiny a pol sa nám podarilo zlikvidovať tank, ktorý nás ostreľoval z neďalekej vyvýšeniny. Treba však povedať, že tí ľudia tam nie sú sprostí. Na jednej pozícii sa nezdržiavali dlho. Aby sme zlikvidovali tank, museli sme sa zapotiť. K večeru sme zničili ešte jedno stanovište Zu – 23 na automobile. Treba poďakovať nášmu protitankovému systému Kornet, ktorý sa znova ukázal v najlepšom svetle.”

V priebehu dňa skupina 16-tich specnazovcov odrazila 4 útoky islamistov. Pritom, podľa veľmi skromných odhadov, útočiacich bolo minimálne 300 teroristov.

“Pritom títo teroristi boli veľmi dobre pripravení,” je presvedčený podplukovník Daniel. “Až následne, pri kontrole bojiska sa ukázalo, že teroristi boli veľmi dobre vybavení. Dovozové uniformy, kamery go-pro na hlavách, drahé medikamenty. Boli tam aj tmavokoží žoldnieri. Sýrčania pre potreby týchto jednotiek nestačia. V boji sa správali tak, že bolo vidieť seriózny výcvik. Vyzbrojení boli okrem sovietskych a čínskych zbraní aj zbraňami americkými a izraelskými.”

S príchodom tmy veliteľ jednotky prijíma rozhodnutie zamínovať prístupové cesty k jednotke. Vystrojení nočným videním a termovíziou pod krytím ostreľovačov vyšli vojaci asi 500 metrov pred svoje pozície smerom k nepriateľovi a nastražili protitankové a protipechotné míny.

S brieždením útoky militantov pokračovali. Prišla druhá, tretia vlna. Specnazovci počas útokov zničili niekoľko jednotiek obrnenej techniky a mnoho teroristov. Koľko presne ich zabili sa nedá presne zistiť, pretože islamisti sa v noci snažili odniesť svojich mŕtvych druhov. Ale iba na prístupoch k úkrytom specnazovcov bolo nájdených viac ako 30 tiel.

Specnazovci sa na svojich pozíciach udržali viac ako jeden deň až do príchodu regulárnej sýrskej armády. Vtedy odrazu teroristi zmizli. Speczanazovci odovzdali svoje pozície sýrskym vojakom a vrátili sa bez strát na svoje východzie pozície.

“Prijali ste boj vedome, alebo k tomu došlo spontánne?” pýtali sa novinári specnazovcov.

“Poznáme už ich psychiku. Vieme, že dlho nedokážu útočiť,” vysvetlil veliteľ Daniel. “Verili sme svojim schopnostiam, miesto umožňovalo, aby sme oblasť ubránili. Útočiť je omnoho ťažšie, preto boli teroristi v bezvýchodiskovej situácii.”

“Ak by sme odišli, teroristi by obsadili vyvýšeniny, ktorých opätovné dobytie by mohlo trvať aj týždeň a stálo by sýrsku armádu veľa strát,” vysvetlil plukovník Eugen.

“Zostali sme bez strát vďaka dobrým úkrytom a pozíciám. Tiež máme oveľa lepšie zbrane, vrátane termovíznych zameriavačov. To všetko prispelo k nášmu úspechu,” povedal.

Veliteľ jednotky tiež poukázal na odvahu vojakov, ktorí presne plnili ním vydané rozkazy.

“Len vďaka týmto faktorom sa nám z boja podarilo vyjsť bez strát,” uzavrel.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru