HuffPost: Podle AFP je Le Penová potomkem proroka Mohameda!

Ani hodinu nevydržela “senzační” zpráva AFP s titulkem „Marine Le Penová je potomek Mohameda, a Emmanuel Macron – Huga Capeta“, než ji tisková agentura odstranila, napsal HuffPost Maroc.

Nicméně takový senzační materiál neprošel bez povšimnutí u mnoha médií a uživatelů internetu. Tento článek byl ve výrobě, a byl zveřejněn omylem, přiznala AFP, ale rozhodně potvrdit nebo popřít informací už nešlo.

Několik dní před druhým kolem prezidentských voleb ve Francii nic nenasvědčovalo problémům Národní fronty. Ale pak tisková agentura AFP zveřejnila zprávu s titulkem „Marine Le Penová je potomkem Mohameda, a Emmanuel Macron – Huga Capeta”. Nicméně, za méně než hodinu byl článek odstraněn, a totéž musela dělat spousta on-line médií, která si pospíšila převzít tuto informaci.

Podle marocké verze The HuffPost, základem materiálu AFP byla studie francouzského odborného genealoga Jean-Louise Beaucarnota, který napsal článek o původu obou prezidentských kandidátů pro časopis La Revue française de genealogie.

Zde je výňatek ze „senzačního“ článku AFP: „Po otci je Marine Le Penová na 100 procent Bretoňka, ale po matce Pierrette Lalanneové má velmi různorodé a někdy i překvapivé předky, řekl expert ve středu. Ze strany babičky z matčiny linie je „rod Foulquierů, jehož zakladatelé v XVII. století byli obchodníci z Pousthomy.“ Dále v tomto směru se zdá být jistá Anna De Roquefeuil jejímž prostřednictvím (Le Penová) je potomkem francouzského krále Ludvíka VI. Tlustého, stejně jako krále Anglie – Jindřicha II. a Eleonory Akvitánské, dávných vládců Španělska – a od nich, andaluských Omejádů k damašským kalifům, a proto v 50. pokolení … je potomkem Mohameda!“ ujišťuje Jean-Louis Beaucarnot.“

Pokud jde o druhého prezidentského kandidáta, Emmanuela Macrona, odborník došel k závěru, že pochází od zakladatele dynastie Capetů – Hugo Capeta. Podle znalce AFP má politik řadu „malebných jmen“ v rodokmenu jako Dugland (což lze chápat jako „žalud“ nebo i jiný význam – „blázen“) či Courtecuisse, alias koza.

Následně představitelé AFP vysvětlili francouzským médiím, že zpráva byla ještě ve stadiu návrhu zveřejněna omylem, a tudíž odstraněna. Nicméně na otázku, zda informace byla pravdivá, jednoznačnou odpověď zdroj nedal.

Navzdory skutečnosti, že zpráva byla dostatečně rychle odstraněna, bleskově se šíří prostřednictvím sociálních sítí. Mnoho uživatelů rovněž s humorem reagovala na tyto novinky, neboť blonďatá Le Penová je známa svým odporem k islámu a islamistům, a někteří ji upravili foto s hidžábem, dožadovali se ukončení nebo změny její kampaně apod..

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru