Le Penová: Euro je mrtvé a je břemenem pro řadové občany

Marine Le Penová súčasne vyjadrila presvedčenie, že hlavnú rolu v ekonomike krajiny by mala znova zohrávať národná mena – francúzsky frank.

Francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová sa domnieva, že spoločná európska mena – euro – je pre Francúzsko bremenom.

V rozhovore pre nedeľné vydanie denníka Le Parisien Le Penová súčasne vyjadrila presvedčenie, že hlavnú rolu v ekonomike krajiny by mala znova zohrávať národná mena – francúzsky frank. Dodala, že “euro je mŕtve”.

Navrhla súčasne, že veľkým spoločnostiam by umožnila viesť svoje medzinárodné finančné transakcie s použitím eura, avšak radoví občania by v bežnom živote mohli používať nový frank.

Vysvetlila tiež, že v prípade svojho zvolenia za prezidentku má v úmysle vypísať referendum o odmietnutí eura, pretože podľa jej presvedčenia euro nie je životaschopnou menou vzhľadom na rozdiely v konkurencieschopnosti rôznych krajín.

Týždeň pred rozhodujúcim druhým kolom prezidentských volieb dnes Le Penová zavítala do hlinikárne Alteo v Gardanne v departemente Bouches-du-Rhône, ktorá je už roky obviňovaná zo znečisťovania Stredozemného mora. Položila tiež veniec kvetov k pamätníku obetí deportácií židov.

Le Penovej rival, centrista Emmanuel Macron, dnes navštívil pamätník holokaustu v Paríži, aby si tam pripomenul dnešný Deň pamiatky obetí deportácií.

Prvé kolo prezidentských volieb sa vo Francúzsku konalo 23. apríla. Spomedzi 11 kandidátov do druhého kola postúpili Macron s 24,1 percentami a Le Penová, ktorú volilo 21,3 percenta voličov. Druhé kolo volieb sa uskutoční 7. mája.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru