Porošenko po omezení internetu chce znárodnit i pravoslavnou církev

Papež František vyzval velvyslance Ukrajiny k výkladu nové ukrajinské legislativy, která může vést k vyvlastnění pravoslavných chrámů.

Ukrajinský diplomat objasnil zákony č.4128 a 4511, které mají být schváleny Nejvyšší radou Ukrajiny. Pokud budou zákony přijaty, na Ukrajině se o pravoslavné chrámy moskevského patriarchátu bude moci starat Ukrajinská církev.

Za věřící se označuje okolo 60 % obyvatel Ukrajiny, převládajícím náboženstvím je pravoslavné křesťanství; část pravoslavných se hlásí ke Kyjevskému patriarchátu (asi 2–3 miliony), část uznává Moskevský patriarchát (asi 6–7 milionů), kromě toho zde působí na západě země též Ukrajinská autokefální pravoslavná církev (asi 1,5–2 miliony věřících)

Zákon hovoří o možnosti nabytí majetku náboženských organizací, jejichž země Nejvyšší rada Ukrajiny označí za agresora. Kromě toho bude muset náboženská organizace získat souhlas pro své kandidáty na obsazení místa metropolity a biskupů. To je jasně namířeno proti pravoslavné církvi a Rusku.

Zákon šel k projednání do Nejvyšší rady 21. února a 22. dubna 2016, třetí slyšení však začalo až nyní. Poslanci měli přijmout zákony včera, ale kvůli času to nestihli. Zároveň však byly tyto iniciativy kritizovány zástupci náboženských organizací a zástupci ukrajinské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu zákon nazval represivním, protože nový zákon skutečně zlegalizuje zábor církevních staveb.

Moskva také bojuje proti přijetí těchto zákonů. “Není pochyb o tom, že se jedná o velmi citlivou záležitostí pro pravoslavné věřící. Je nepřijatelné provádět činnosti, které porušují zájmy ruské pravoslavné církve na Ukrajině,“ řekl tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrije Peskov.

Současně patriarcha Moskvy a celé Rusi Kirill zaslal dopis ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi, ruskému a francouzskému prezidentovi, německé kancléřce , papežovi a generálnímu tajemníkovi OSN, ve kterém upozorňuje, že přijetím těchto zákonů se bude legalizovat diskriminace ortodoxní církve na Ukrajině a to je podle patriarchy nepřijatelné.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru