Ruská a americká letadla byla na šest metrů od sebe!

Ruské stíhačky Su-30 se vznesly 9. května nad Černé moře, aby zachytily americký špionážní letoun blížící se ruské hranici, prohlásilo ruské ministerstvo obrany.

Třebaže se ruská, tak i americká strana tváří nenuceně, vyvolává incident velmi stísněný pocit. Zvláště v době, kdy jsou rusko-americké vztahy napjaté a připomínají spíše novou “studenou válku”.

Ministerstvo uvedlo, že k incidentu došlo v cca 12:00 a Su-30 byl součástí hlídkujících sil protivzdušné obrany Jižního vojenského okruhu.

Po přiblížení k letadlu ho pilot ruské stíhačky vizuálně identifikoval jako průzkumné P8A „Poseidon“.

„Ruská stíhačka provedla manévr „pozdravu“ amerických pilotů, po němž americký průzkumný letoun změnil dráhu letu ve směru od hranic s Ruskem a Su-30 bezpečně vrátil na domovskou základnu,“ citovala RIA Novosti ministerstvo obrany.

Předtím televizní kanál NBC s odvoláním na americkou armádu oznámil, že ruská stíhačka letěla ve vzdálenosti šesti metrů od průzkumného letounu amerického námořnictva, který plnil své úkoly v mezinárodním vzdušném prostoru. Podle velitele amerického letadla, interakce s bitevnikem byla bezpečná a profesionální.

Toto není první a zřejmě ani poslední případ, kdy se střetávají a vájemně testují letadla obou zemí. Nedávno televizní kanál Fox News citovat oficiální vojenské zdroje, že američtí stíhači sledovali strategické Tu-95 a a stíhačky Su-35 v oblasti Aljašky (které rovněž letěly v mezinárodním vzdušném prostoru – pozn. red.).

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru