Rusko: Kontrola ruských přístavů USA kvůli KLDR je vyhlášení války!

Realizace amerického zákona o americké kontrole nad ruskými přístavy na Dálném východě předpokládá silový scénář, který se rovná vyhlášení války.

Zdůraznil to předseda Výboru pro mezinárodní záležitosti Rady Federace Konstantin Kosačev.

Předtím americký kongres schválil zavedení nových sankcí proti Severní Koreji. Dokument ale předjímá možnou kontrolu ruských přístavů jako Nachodka, Vanino a Vladivostok na Dálném východě. Poněkud utržení ze řetězu kongresmani rovněž do seznamu zařadili přístavy Číny, Íránu a Sýrie (Tarts a Latakia). Návrh zákona musí schválit Senát, po kterém musí být podepsán prezidentem.

„Tento zákon, doufám, nebude nikdy realizován, protože předpokládá silový scénář nucené kontroly americkým námořnictvem všechna plavidla. Takový scénáře je nepochopitelný, protože to znamená vyhlášení války,“ cituje Kosačeva RIA Novosti.

Rovněž v ruské parlamentu zazněly ostré názory. Například místopředsed výboru pro obranu Andrej Krasov zdůraznil, že do „teritoriálních vod Ruské federace nevstoupí ani jediná americká loď“. A klade otázku, jakým právem si Spojené státy osobují kontrolovat ruské přístavy.

„Naše ozbrojené síly a naše flotila má k dispozici všechny prostředky, aby drzost vplutí do našich teritoriálních vod tvrdě potrestaly,“ dodal.

Oslovení politologové zákon označili za směšný, absurdní a nerealizovatelný, stejně tak jako nebezpečný. Dá se očekávat, že reakce Číny, Íránu a Sýrie bude ještě ostřejší, než stanovisko Ruska.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru