Putin

Senátor Graham: USA nebudou jednotné, dokud nepotrestají Rusko!

Ačkoliv „ruská intervence“ do prezidentských voleb ve Spojených státech amerických neovlivnila výsledek, musí být Moskva stejně potrestána, řekl senátor Lindsey Graham v rozhovoru s NBC News.

Podle jeho názoru se Amerika nemůže stát jednotnou zemi, dokud nepotrestá Moskvu za její údajné „vměšování“ do demokratického procesu.

Moderátor NBC položil rusofobnímu senátorovi (překonává ho pouze a snad jen John MacCain) návodnou otázku s patřičným komentářem: „Dovolte mi, abych vás zeptat na ruskou intervenci. V mém pořadu byl ministr zahraničí Rex Tillerson. Ale nevysvětlil, proč na setkání s ministrem zahraničí Lavrovem nebyly vzneseny otázky ruské intervence. Ztratili jsme čas. Tato otázka nebyla nikdy považována za prioritu. Můžeme pokračovat v dialogu s Ruskem, pokud proti nim nevystoupíme z tohoto důvodu? (to je jako se návodně zeptat Miroslava Kalouska, zda má rád Andreje Babiše a opačně – pozn. red.)

Lindsey Graham, americký senátor: “Samozřejmě, že nemůžeme. Nevím, zda to diskutovali o samotě. Ministr zahraničí Tillerson odvedl úžasnou práci v Radě bezpečnosti OSN, když předložil zprávu o hrozbě ze Severní Koreje. Chápu snahu spolupracovat s Rusy v Sýrii, protože jsou zapojeni do konfliktu, v případě, že ho bude možné zastavit.

Ale co si myslím. Jsem na tisíc procent jistý, že Rusko zasahovalo do našich voleb. To ruské tajné služby se vloupaly do poštu (šéfa volební kampaně Hillary Clintonové) Podesty, do serverů Demokratické strany, vyvolali chaos. Opravdu se snažili zabránit Clintonové. Nemyslím si, že by měly vliv na výsledek voleb. Ale věřím, že nemůžeme zůstat jednotnou zemí, dokud nepotrestáme Rusko.

Mám projekt sankcí proti Rusku za jeho intervenci do voleb, který je podporován oběma stranami. A mým cílem je – dát ji na stůl prezidenta. A doufám, že to schválí. Rusko nezměnilo výsledek voleb, ale hodně se snažilo. A já chci Rusy potrestat. A doufám, že prezident bude považovat jejich vměšování za hrozbu naší demokracii.“

Problém je, že i kdyby byl senátor na „milion procent přesvědčen“ o ruském vměšování do amerických voleb, žádné hodnověrné důkazy není schopen předložit. A „přesvědčení“ opravdu není „důkaz“. Navíc je znepokojivá rétorika amerického politika posedlého někoho trestat. Poněkud o objasňuje onu obsesi Spojených států vojensky zasahovat do záležitostí jiných států jen proto, že se jim z nějakého důvodu nelíbí a bez ohledu na mezinárodní právo.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru