V USA byla přijata novela zákona obviňující Rusko z „bombardování Syřanů“

Sněmovna reprezentantů amerického kongresu přijala novelu zákona, která navrhuje zakotvení obvinění ruských ozbrojených sil ze záměrného bombardování syrských civilistů.

Obvinění, jež byla dříve vznesena pouze na úrovni prohlášení, jsou nyní zakotvena v článku č. 1677, který stanoví sankce za podporu syrské vlády, včetně vojenské.

Rusko, které od podzimu 2015 vykonává v Sýrii operaci proti IS (zakázaná v RF) na žádost vlády této země, je v novele uvedeno pouze jednou v oddílu, který určuje pořádek pozastavení v některých případech sankcí. Jeden z těchto případů je popsán následovně: „…(když) síly syrské vlády nebo spojené (s nimi) síly včetně (fronty) Hizballáh, neregulérních íránských sil, ruských vládních leteckých prostředků neútočí více záměrně na zdravotní zařízení, školy, obytné čtvrti, frekventovaná místa včetně tržnic, což je donebevolajícím porušením mezinárodních norem.”

Po schválení sněmovnou má být novela projednána senátem a pak ji má podepsat prezident.

Rusko zahájilo 30. září 2015 na žádost Bašára Asada bodové údery na objekty Islámského státu v Sýrii.

Syrský velvyslanec v Rusku Rijád Haddad dříve potvrdil, že údery jsou zasazovány právě teroristickým ozbrojeným oddílům a nikoli opozici nebo civilnímu obyvatelstvu.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru