Vláda Hamburku konfiskuje soukromé byty, aby do nich umístila imigranty

Vláda Hamburku zkonfiskovala šest soukromých bytů ve čtvrti Hamm opodál centra. Město pověřilo správce, který provádí renovaci bytů na náklady majitele nemovitosti.

Zkonfiskované byty byly prázdné od roku 2012. Město pověřilo správce, který navzdory nesouhlasu majitele začal s renovací bytových jednotek.

Tyto byty pak město předá k bydlení lidem, které vybere. Mluvčí čtvrti Hamm Sorina Weilandová navíc prohlásila, že veškeré náklady na renovaci budou vyúčtovány majiteli.

Město byty zkonfiskovalo na základě hamburského zákona o ochraně bydlení (Wohnraumschutzgesetz) z roku 1982, který v roce 2013 novelizovala socialistická vláda.

Novelizovaný zákon hovoří o tom, že lze zabrat soukromý byt, pokud je uvolněný déle než čtyři měsíce. Odhaduje se, že ze sedmi set tisíc nájemných bytů v Hamburku je tisíc až pět tisíc prázdných. Takové byty by mohly být poskytnuty tzv. uprchlíkům nebo jiným občanům města.

V říjnu 2015 byl přijat rovněž kontroverzní zákon, který umožňuje konfiskaci komerčních prostor (kancelářské budovy, obchodní plochy, parcely) dokonce i proti vůli jejich majitelů.

„Příslušný úřad může zajistit parcely a budovy nebo jejich části za účelem ubytování uprchlíků,“ stojí mj. ve zmíněném zákoně.

Pro tento zákon hlasovalo 81 poslanců SPD, Zelených a Levice. Poslanci CDU, FDP a Alternativa pro Německo byli proti.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru