Obama

WikiLeaks: Obama zasahoval do prezidentské volby ve Francii

Bývalý vůdce Spojených států amerických Barack Obama během svého prezidentství zasahoval do volební kampaně ve Francii na straně Emmanuela Macrona, tvrdí WikiLeaks.

V neděli se ve Francii konalo druhé kolo prezidentských voleb. S jasným náskokem zvítězil Emmanuel macron před sou soupeřkou Marine Le Penovou.

„Obama zasahoval do francouzských voleb na straně Macrona poté, co předtím nařídil CIA ukrást plány stran (kandidátů na prezidenta),“ bylo uvedeno na Twitteru organizace.

Předtím Macronův tým oznámil útoky hackerů na e-maily představitelů hnutí, kvůli čemu údajně došlo k úniku dat a naznačil ruskou stopu. Pozoruhodné je, že portál WikiLeaks ve své dřívější zprávě včera rovněž hovoříl o možné „ruské stopě“ ohledně úniku těchto e-mailů. Naopak překvapivě The New York Times napsal, že tzv. stopy metadat v ruštině mohou být prací americké krajní pravice.

Francouzský prezident François Hollande vyzval počkat na výsledky vyšetřování.

Nicméně je zřejmé, že úniky z tábora Emmanuela Macrona neměly na výsledek voleb nijak zvláštní vliv.

Jistou ironií ovšem je, že zatímco západní (a evropští zvláště) politici, kteří jásají nad vítězstvím Macrona, a poukazují, že se “vměšování” Ruska do francouzských voleb nepodařilo, sami volby ovlivňovali.

V polovině února 2017 WikiLeaks uvedl, že CIA ještě před volbami v roce 2012 ve Francii nařídila svým agentům, aby infiltrovali hlavní politické strany v zemi a pronikli do jejich elektronických systémů. Dokumenty ukázaly, že agentura projevila zájem o tehdejšího prezidenta Nicolase Sarkoziho, budoucí hlavy státu Françoise Hollande, vůdce „Národní fronty“ Marine Le Penovou, bývalého kandidáta ne prezidenta Martina Aubry a Dominique Strauss-Kahna. Operace CIA špehující stranické struktury ve Francii trvala deset měsíců.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru