Západ chtěl Rusy vypudit z Krymu kvůli Blízkému východu

Mezi děním v Sýrii a na Ukrajině je přímá a těsná souvislost. Puč v Kyjevě musel proběhnout, aby Západ odstranil zásadní překážku svých krvavě prosazovaných zájmů na Blízkém východě – totiž Rusko. Jenže vývoj nabral docela jiný směr. Naprosto otevřeně o tom mluví bývalý státní tajemník na německém ministerstvu obrany a exposlanec spolkového sněmu Willy Wimmer.

Rozhovor s německým politikem vedl novinář Ken Jebsen přímo v sevastopolském přístavu. „Sevastopol je strategická příčina rozvoje událostí na Ukrajině, které jsme viděli v roce 2014. Odtud totiž Ruská federace zabezpečila podporu svému spojenci Sýrii,“ konstatuje Willy Wimmer, který se jako jeden z mála německých politiků odvažuje nazývat věci pravými jmény.

Západ chtěl Sýrii za každou cenu připravit o možnost ruské podpory. „A to je podle mě základní příčina toho, proč došlo k puči v Kyjevě. Věc se týkala toho, jak se měly rozvíjet další události na Blízkém a Středním východě. A Sevastopol v tom hraje strategicky důležitou roli,“ zdůrazňuje německý politik.

„Ruská federace poté vstoupila do konfliktu v Sýrii v souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN. To, co udělala Ruská federace, je legitimní. A samozřejmě to brání strategickým cílům USA a jejich spojenců jak v Sýrii, tak v Iráku nebo v jakékoliv další zemi,“ objasňuje Wimmer.

„Proto bylo třeba zabrat Sevastopol – prostřednictvím toho, že Ukrajina měla dělat všechno možné, aby ruskou flotilu a ruskou základnu z Krymu vypudila,“ pokračuje.

Připomíná rovněž skutečnost, že Rusové byli na Krymu historicky a přes všechny složitosti zde zůstali i po rozpadu SSSR a osamostatnění Ukrajiny, kdy se de iure ocitli v jiné zemi. Za užívání přístavu ale vždy řádně platili a plnili všechny smluvní podmínky.

„Na základě této dohody se ruská flotila a ruští vojáci absolutně legálně nacházeli na Krymu a v souvislosti s počátkem událostí na Ukrajině po puči využili legitimní právo chránit své vojáky. Tehdy se zde objevili na ulicích а křižovatkách všem dobře známí zelení mužíčci. Oni zde byli i předtím, tady není co vymýšlet,“ objasňuje Wimmer to, co je v západních médiích podáváno jako „anexe“ nebo „okupace“ Krymu.

A připomíná politické důsledky přítomnosti ruských vojáků v Sýrii: „Teprve po vstupu Ruské federace do syrského konfliktu před dvěma roky se objevila šance na ukončení tohoto konfliktu. A ti, kteří tehdy chtěli zabrat Sevastopol a vyhnat odsud ruskou flotilu, neměli nejmenší zájem na mírových rozhovorech a ani dnes takový zájem nemají,“ zdůrazňuje Willy Wimmer.

NATO podle něj svého ruského konkurenta nedocenilo. Postup Ruska na Krymu naopak zabránil eskalaci a něčemu, co by bylo „více než občanská vákla“.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru