Mandle a jejich špinavé tajemství: Pravda, kterou téměř nikdo nezná

O tom, že mandle byly kdysi jednou z nejzdravějších potravin na Zemi není pochyb. Mandlové ořechy mají totiž velké množství zdraví prospěšných vlastností.

Nicméně předtím, než si koupíte mandlové ořechy, je něco, o čem byste měli vědět.

Jde o to, že většina mandlových ořechů, která se dnes prodává v Evropě a USA, je fumigovaná (ošetřena plynem) propylenoxidem.

Co je propylenoxid a proč se jím mandle stříkají?

Propylenoxid je chemická sloučenina, při které dokonce i Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) přiznalo, že způsobuje rakovinu.

V roce 2007 byl prodej surových mandlí v USA zákonem zakázán. Tento zákon prošel schválením z důvodu vypuknutí epidemie salmonelózy v Kanadě, jejíž původ vystopovali až u pěstitele mandlí v Kalifornii.

Oddělení zdravotnické služby v Kalifornii se zavázalo pomoci zvýšit zmiňovanému pěstiteli bezpečnost pěstování mandlí, a zdálo se, že příběhu je konec.

No krátce na to překvapivě vypukla epidemie salmonelózy podruhé.

Několik vládních organizací si spolu sedlo za jednací stůl, aby vydali směrnici ohledně opatření proti opětovnému vypuknutí epidemie salmonelózy.

Možná přemýšlíte nad tím, že je zvláštní, pokud se salmonela objeví v potravině suchého typu, jakým jsou mandlové ořechy, ale nejste sami.

Aby se výrazně snížilo riziko výskytu salmonelózy, mandlové ořechy musí být mezitím ošetřeny jedním ze dvou následujících způsobů:

  • tepelný ohřev dosahující teploty do 200 stupňů
  • fumigaci (ošetření plynem) mandlových ořechů plynem propylenoxidu, která se děje v uzavřené komoře

Jak mandle ztratily své léčivé vlastnosti

Uvedená metoda přišla do módy velmi rychle. Důsledkem ní mnoho malých a středních pěstitelů mandlí bylo vytlačených z trhu kvůli snížení konkurenčních nákladů.

Výsledkem je, že kdysi prosperující obchod s mandlovými ořechy, který tvořilo mnoho malých pěstitelů, se změnil na průmyslovou velkovýrobu mandlí.

Jak se později ukázalo, mandle prodávané pod označením „organické“ jsou ošetřeny tepelným ohřevem, při kterém se jádro ořechu ohřeje až na 200 stupňů. Při této teplotě se však zničí mnoho prospěšných látek a vitamínů.

Na druhé straně ty, které nejsou označeny jako „organické“ nebo „bio“ byly obvykle fumigované plynem propylenoxidu.

To znamená, že všechny mandle, které dnes dostanete koupit, byly ošetřeny jednou z výše uvedených metod.

Tím však ztratily mnoho ze svých zdraví prospěšných vlastností. Jedinou možnou výjimkou by mohly být mandle dovezené z jiných zemí, také mandle prodávané v malých množstvích přímo pěstitelům na místních trzích či stánkovým prodejem při cestě.

Týká se to však jen zemí, kde se mandle pěstují, Česká republika takovou krajinou bohužel není.

Nebezpečí propylenoxidu

Propylenoxid byl již zakázán v Mexiku, Kanadě a v celé EU.

V USA ho zakázaly společnost American Motorcycle a sdružení automobilových závodníků Hot Rod Associations. Ty používaly propylenoxid jako palivo, dokud se škodlivost jeho výparů nestala zřejmou.

Propylenoxid byl v rámci Celosvětově harmonizovaného systému klasifikace a označování chemikálií označen jako zdraví nebezpečný. Důvodem je jeho prudká jedovatost, schopnost vyvolat podráždění a také jeho mutagenní a karcinogenní vlastnosti.

Mandle, které se dovážejí z mimo uvedených zemí však s největší pravděpodobností byly ošetřeny propylenoxidem. A pokud ne, tak jejich zahřátí nad 200 stupňů v nich zničilo vše prospěšné, co v nich dosud bylo.

O co jsme přišli

Současné přísné standardy týkající se mandlových ořechů mohou sice ochránit množství lidí před salmonelózou. Avšak současně vedou k jejich znehodnocení buď teplem, nebo k jejich chemické jedovatosti po ošetření propylenoxidem.

Nařízení o zpracování mandlových ořechů jsou pak tragédií, když si uvědomíme, o které zdraví prospěšné účinky jsme tak přišli:

– Snižování celkové hladiny cholesterolu a zlepšování poměru mezi LDL a HDL cholesterolem.

– Ochrana proti cukrovce, kardiovaskulárními chorobami, nepřiměřenému přibývání na váze a obezitou.

– Stabilní hladiny cukru v krvi a prevence hypoglykémií.

– Významný zdroj magnézia a minerálů, jejichž mají mnozí obyvatelé USA a Evropy výrazný nedostatek.

– Mandle jsou prospěšné pro tvorbu střevní flóry prostřednictvím působení probiotik, které přispívají ke zdraví trávicího traktu.

– Hojnost stopových prvků, které jsou důležitou součástí při tvorbě dismutázy superoxidu (SOD) – ten je účinným antioxidantem vyprodukovaným v mitochondriích.

– Vitamíny skupiny B třeba při recyklaci glutationu, což je další antioxidant produkován organismem.

Jaký z toho plyne závěr?

Důvody, pro které byly mandle ořechy číslo jedna, už s největší pravděpodobností neexistují.

Možná je proto čas poohlédnout se po jiných druzích ořechů, na které ještě nesáhla těžká ruka vládních institucí v podobě zničujících regulací.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru