Rusko má právo požadovat od Litvy 72 miliard dolarů, oznámil ruský velvyslanec

Ruský velvyslanec ve Vilniusu Alexandr Udalcov považuje za absurdní rozhovory pobaltských politiků o „kompenzaci okupace“ ze strany Moskvy a poukázal na možnost odvetných požadavků. Uvedl to v rozhovoru pro list Litevský kurýr.

Diplomat podotkl, že když Litva vstupovala do Sovětského svazu, byla agrární zemí a z hlediska kvality života byla na posledním místě v Evropě. Úroveň průmyslové produkce byla třikrát nižší průměru v Sovětském svazu.

„Tudíž možná otázka z litevské strany o kompenzaci ztrát ze strany Ruska, jež byly údajně způsobeny Litevské republice, je neoprávněná a absurdní,” uvedl velvyslanec. Diplomat dále poukázal na tu skutečnost, že Rusko, jež nejvíce ze všech republik přispívalo do svazového rozpočtu, má právo od Litvy požadovat náhradu výdajů, a to i za dodávky surovin z RSFSR za preferenční ceny v celkové hodnotě přesahující 72 miliard dolarů.

Pobaltské země několikrát činily výroky o „sovětské okupaci”. Například v létě 2016 ministři spravedlnosti Litvy, Lotyšska a Estonska požadovali od Moskvy „kompenzovat ztráty za kruté zločiny” a odsoudit zahraniční politiku Sovětského svazu ze začátku 40. let minulého století.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru