Putin

Asia Times: Vracet Rusku status „říše zla“ je nebezpečná myšlenka!

Rusko se v americké politice opět stalo „hlavním darebák“, ale jak varuje Asia Times, oživovat obraz Ruska coby „říše zla“, je nebezpečný podnik.

V případě, že se USA rozhodnou zacházet s Moskvu jako s nepřítelem, je pravděpodobné, že to bude mít za následek ještě další světovou válku, varuje vydání.

Moskva je zpátky na politickém pořadu dne ve Spojených státech jako „darebák“, napsal ve svém článku pro Asia Times Yuriy Humber, a vracet Rusku podobu „říše zla“ je nebezpečné.

Minulý týden vydání The Washington Post zveřejnilo analytický článek o geneelním plánu Putina vést podvratnou aktivitu proti prezidentským volbám v roce 2016 ve Spojených státech amerických. A to vše bylo prezentován jako „politický zločin století“.

Tento článek se objevil po téměř roce zpráv, v nichž média USA vymezila Rusko jako „skrytého nepřítele“, který se snaží „narušit spravedlivou demokracii“. V tomto případě to vedlo k jednomu: buď považujete Rusko za špatné, nebo jste nepřítel svobodného světa.

Tato pozice je absurdní a nebezpečná, poznamenává autor. A nejde jen o jaderné arzenály Ruska, ale i o skutečnost, že toto vše by mohlo vést k nové chladné, ale možná i ke skutečné válce.

Skutečnost, že Rusko je reprezentováno jako „darebák pantomimy“, vypovídá o ignorování skutečné situace, protože i jiné země také mají „oprávněný zájem“ soutěžit se Spojenými státy o geopolitický vliv, mimo jiné ve Spojených státech. Kromě toho to také vypovídáí o ignorování různých manévrů, které byly uskutečněny za posledních 20 let, které jsou v rozporu se zájmy Moskvy: rozšiřování NATO, protiraketová obrana ve východní Evropě, „bombardování Kosova“, upozorňuje článek.

Představovat možný ruský zásah do voleb v roce 2016, jako něco, za což by měla být Moskva potrestána – není vítěznou strategií, je si jistý autor.

„Jaký trest mohou USA uštědřit? Uspořádat kybernetické útoky na klíčová zařízení v národní infrastruktuře? V reakci dostanou to samé,“ zdůraznil v článku.

U sankce, třebaže mohou být škodlivé pro ruský HDP v krátkodobém až střednědobém horizontu, je pravděpodobné, že přinesou nižší zisk, než je to v případech Íránu a Severní Koreje, které jsou velikostí daleko za Ruskem a mají menší světovou podporu.

„Samozřejmě, že k postupu vpřed je lepší s Ruskem spolupracovat tam, kde je to možné. A nejsou nutné žádné projevy lásky k Putinovi, a „reset“ rozhodně nepotřebuje žádné slogany a placky s nápisem „reset“. Musíme pracovat a i přes zklamání najít společné názory na skutečné problémy,“ napsal komentátor Asia Times.

Myšlenka prezident Spojených států amerických Donalda Trumpa snažit se zlepšit vztahy s Moskvou, ve skutečnosti není šílenou zahraniční politikou. Barack Obama, když se stal hlavou státu, měl stejný názor, poukazuje článek.

„Západ nepotřebuje milovat Putina, ani to co dělá. Nemusí přestat kritizovat Rusko nebo ignorovat skutečnost, že je zapojeno do vlastních nebezpečných politických her. Nicméně, pokud se USA rozhodnou jednat s Ruskem jako nepřítelem, tak to pravděpodobně vyústí do další světové války. Toho chce Amerika dosáhnout?“ uzavřel Humber svůj článek pro Asia Times.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru