Americké lodě zaujaly pozice pro případný úder proti Sýrii

Americké válečné lodě a letadla jsou připravena k útoku na Sýrii v případě, že americký prezident Donald Trump zavelí.

O přípravách informuje televizní kanál CNN s odvoláním na anonymní zdroje.

V současné době, americká armáda sleduje syrskou leteckou základnu Šajrát, která leží asi 40 kilometrů od Homsu.

Armáda má základnu pod dohledem, protože Washington je přesvědčen, že dojde k chemickému útoku ze strany syrských vládních sil.

Americký ministr obrany James Mattis uvedl, že Spojené státy mají důkazy, že syrská vláda vážně uvažuje o chemickém útoku.

„Spojené státy vidí potenciální přípravy Asadova režimu k dalšímu útoku chemickými zbraněmi, což by mohlo vést k masové smrti civilistů, včetně nevinných dětí. Akce jsou podobné těm, které se prováděly před útokem chemickými zbraněmi 4. dubna 2017,“ cituje dokument RIA Novosti.

V noci 7. dubna provedli Američané útok raketami „Tomahawk“ na vládní leteckou základnu Šajrát v Sýrii. Útok byl proveden pod záminkou skladování chemikálií.

Podle zjištění reportéra Seymoura Hershe získaných z různých zdrojů ve vládě a ze zpravodajských služeb USA, se rozhodl Trump zaútočit na leteckou základnu, aniž by vzal v ohled názory odborníků, a jeho administrativa se následně pokusila vytvořit falešný mediální obraz událostí. Kromě toho Spojené státy předem věděly o leteckém úderu syrského letectva na Chan Šajchún, o němž Američany údajně informovala ruská strana, aby nedošlo k obětem mezi agenty Washingtonu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru