Bojovníci Islámského státu varují Rusko: Jste další na řadě!

Islámští bojovníci v Afghánistánu v posledním propagandistickém videu hrozí útoky uvnitř Ruska.

Militanti ISIS, z Islámského státu Irák a provincie Levant – Khorasan (IS-K) tvrdí, že si uvědomují, že ruský federální bezpečnostní úřad (FSB) infiltroval jejich teroristickou skupinu, uvedla Sara Carterová z Circa News. Video obsahovalo výslechy několika údajných špiónů, kteří jsou nuceni přiznat, že pracují pro Rusko. Militanti ISIS později popravili obviněné muže a varovali, že “se budou mstít Rusku” za zapojení země do vojenských operací v Sýrii.

ISIS zaútočilo na Rusko jen jednou od svého vzestupu v roce 2013. Skupina se zaměřila na ústředí FSB v dubnu v ruském vzdáleném východním regionu v Chabarovsku. Ruští úředníci k incidentu uvedli, že A.V. Konev, místní 18letý obyvatel, spustil palbu v ústředí FSB a dva úředníky zabil.

Bojovník ISIS, který na videu tvrdí, že je Rus, uvedl, že mnoho lidí původem z Ruska se shromažďuje v Afghánistánu, aby se připojilo k IS-K. V Rusku žije významná muslimská populace, a to většinou v regionu Severního Kavkazu. Zákonodárci v Čečensku jsou přesvědčeni, že v Iráku a Sýrii bojuje až 4.000 Čečenců.

Rusko zaujalo tvrdou linii proti ISIS ve své rétorice, omezilo však své útoky jenom proti někomu. Kreml poslal síly do Sýrie pod záminkou ochrany svého spojence, syrského prezidenta Bašára al-Asada, proti silám ISIS, ale studie v říjnu odhalila, že ruské útoky byly zaměřeny převážně proti opozičním silám v Sýrii.

US department kritizoval Rusko za podezřelou podporu Talibanských sil v Afghánistánu, nicméně Rusko tuto aktivitu popírá. Odborníci se domnívají, že podpora je pokusem Kremlu čelit rostoucí přítomnosti IS-K v zemi, přestože předchůdci Talibanu bojovali proti ruským silám během studené války v 80. letech.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru