Evropská unie opět prodloužila sankce vůči Sýrii

Rada EÚ zložená z ministrov jednotlivých členských štátov v týchto dňoch po roku opäť predĺžila sankcie EÚ voči Sýrii, a to rovnako o ďalší rok, tj. až do 1. júna 2018.

Má ísť o rozhodnutie, ktoré je v súlade so stratégiou EÚ pre Sýriu, kde je zakotvené, že EÚ a jej členovia budú zachovávať reštriktívne opatrenia voči sýrskemu režimu a jeho podporovateľom dovtedy, kým budú pokračovať vo svojich “represiách” voči civilistom, inak povedané, pokiaľ sa politici EÚ nespamätajú, alebo pokiaľ EÚ nezanikne. Okrem predĺženia sankcií voči Sýrii ale EÚ dnes na sankčný zoznam zaradila aj ďalších troch ministrov sýrskej vlády, a tak sa na danom zozname v súčasnosti nachádza už 240 osôb a 67 organizácií a podnikov.

Sýria teda bude trpieť pod nezmyselnými tvrdými hospodárskymi sankciami, ktoré na ňu pár rokov dozadu uvalila EÚ spolu s USA, aj keď Rusko a Irán túto situáciu v posledných rokoch zmierňujú, o ďalší rok naviac. Ide najmä o tvrdé a nezmyselné vývozné embargo a ostré finančné a investičné obmedzenia, ktoré nielenže neboli do dnešného
dňa ešte ani len prehodnotené, ale neustále sú predlžované a pritvrdzované. A deje sa tak aj napriek tomu že už aj samotná OSN nedávno priznala, že dané sankcie poškodzujú a trvalo narúšajú účinnú pomoc pre civilné sýrske obyvateľstvo a bránia rekonštrukcii oslobodených oblastí Sýrie.

Celú správu OSN o dopadoch sankcií USA a EÚ na Sýriu a jej obyvateľstvo si môžete prečítať TU.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru