Japonská politika imigrace v praxi: Za minulý rok úřady zamítly 99% žádostí o azyl

Japonsko přijalo za rok 2016 pouze 28 migrantů, Za rok 2015 to pak bylo o jednoho uprchlíka méně, 27. Japonsko tak razí úplně jinou strategii, pokud jde o (ne)přijímání migrantů na rozdíl od evropských zemích. Tvrdý postoj Země vycházejícího slunce má za důsledek fakt, že Japonsko nemá téměř žádné problémy spojené s negativními migračními efkety, jako je například zvýšená kriminalita.

Japonsko za rok 2016 obdrželo celkem 8193 žádostí uprchlíků o azyl, uspělo pouze 1% procento uchazečů o udělení azylu, zbylých 99% japonské úřady striktně zamítly.

Japonští představitelé nízký počet brání s tím, že se jedná především o žadatele z Asie, kteří se do Japonska chtějí dostat pouze z ekonomických důvodů. Japonský imigrační úřad však registruje i žádosti z ,,tradičních” zemí, jako jsou Sýrie, Afghánistán či Irák, i když je to nepatrné procento.

Zastánci pomoci uprchlíkům v Japonsku však označují tamější mechanismy pro kontrolu migrace za příliš tvrdé, protože úřady požadují důkaz, že život uprchlíka by byl při návratu do vlasti v ohrožení, což často není možné doložit.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru