Litva má strach a tak staví plot na hranicích s Ruskem

Příští týden se plánuje zahájení výstavby plotu na hranici Litvy a Ruska. Vítězem pro realizaci plotu byla vybrána litevská firma, ale nabídku poslali i Rusové.

Bezpečnostní plot na úseku 46,6 km, který povede podél hranice mezi Litvou a Kaliningradskou oblastí Ruské federace, bude stát něco málo přes 1,3 milionu euro a postaví ho společnost Gintreja.

Podle dohody by měla stavba plotu začít příští týden. Práce by měly být dokončeny do 20.prosince tohoto roku – oplocení bude postavena nikoli na celé délce 109 kilometrů hranic s Ruskem, kde teče řeka Němen, ale jenom v těch místech, kde je hranice na zemi.

„V případě, že výrobce plotu potvrdí dobu výstavby, jak je uvedeno ve smlouvě, začneme v pondělí, přípravné práce jsou již v plném proudu.“, řekl ředitel společnosti Gintreja Brokjavičus. Říká, že plot se začne stavět v okrese Jurbarkas, na úseku cca 10 km. Společnost Gintreja sama ploty nevyrábí, dodávku bude mít od litevské firmy.

Brokjavičus také informoval, že společnost obdržela několik nabídek na prodej plotu i od ruských výrobců, a to i za rozumnou cenu, ale nakonec se rozhodli pro litevského výrobce.

„Plot byl nabízen od výrobců z Polska, Dánska a Belgie, Turecka i Číny a Ruska, ale my jsme zvolili litevskou společnost, protože jsme patrioti, “ uvedl šéf Gintreja.

Podél hranice s Kaliningradskou oblastí bude vybudován kovový segmentový plot asi dva metry vysoký s doplňkovým vybavením. Bude postaven od místa průsečíku tří státních hranic Litvy, Polska a Ruska v oblasti. Prostředky na oplocení jsou připravené v litevském rozpočtu. Rovněž se plánuje do roku 2020 postavit plot na hranici Litvy a Běloruska. Podle bezpečnostních orgánů jsou tyto ploty stavěny pro omezení pašování a ochranu proti nelegálnímu přistěhovalectví.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru