USA

MSNBC: Rusové věří, že se Američané „zcvokli“

V Rusku žádná politická síla nevěří ve spiknutí prezidenta USA Donalda Trumpa s Moskvou, řekla pro televizi MSNBC novinářka deníku The Atlantic Julija Ioffeová.

Podle ní Rusové věří, že se Američané zcvokli kvůli tomuto příběhu a začali trpět stejnou paranoiou ve vztahu k Ruské federaci, jakou Rusové utrpěli ve vztahu ke Spojeným státům.

MSNBC: Dnes ráno bylo oznámeno, že se prezident Trump těší na setkání s Putinem při své příští cestě do zahraničí. Zajímalo by mě, co si myslíte, co si Putin myslí o setkání s Donaldem Trumpem a o Trumpovi jako prezidentovi. Opravdu se mu sázka vyplatila?

Julija Ioffeová, novinářka The Atlantic: Dosud se nevyplatila. Sankce nejsou zrušeny. A můžeme říci, že je pravděpodobné, že zůstanou na velmi, velmi dlouhou dobu, protože za snahy je odstranit, aniž by se cokoli dostalo na oplátku – ve skutečnosti, promiňte, právě o to se Trump snažil od prvních dnů u moci. – takový politický názor je zcela neopodstatněný. Na druhou stranu sse s takovou administrativa ještě může stát cokoliv, že?

Nicméně toto osobní setkání – to je poslední překážka Putina. Je to jeho poslední naděje něčeho dosáhnout od prezidenta (Trumpa). Je mu docela dobře známo, že Donald Trump má dobrý vztah k osobním setkáním a osobních vztahům, které vznikají při jejich setkání.

Stačí se podívat na to, jak o 180 stupňů změnil svůj postoj k čínskému premiérovi, i k NATO po setkání s těmito lidmi osobně. NATO přestala být zastaralá instituce. A Čína již není měnový manipulátor. Takže nikdy nevíte, co se stane, když se setká s Putinem tváří v tvář, a se ho pokusí nějak okouzlitt. Ale, jak věřím, to je vše, na co nyní může Putin vsadit.

MSNBC: Julia a základní pochopení se vyvinulo v Rusku ohledně toho všecho, co se stalo v posledním půl roce? Podle nich jsme blázni?

Julija Ioffeová: Ano.

MSNBC: Věří, že se jako národ zabýváme fejkovými zprávami? Jaký je jejich názor?

Julija Ioffeová: Faktem je, že nikdo v Rusku nevěří tomuto příběhu, a to i lidé, kteří nenávidí Putina a jsou ostře proti. Jsou přesvědčeni, že Amerika prostě hodila vinu na Rusko, aby se zabránilo tvrdé práci přijít na to, jaká „čertovina“se v roce 2016 stala, a jak to, že člověk jako Donald Trump, byl schopen vyhrát a stát se prezidentem země, jako jsou Spojené státy. Proto žádná politická síla v Rusku nevěří, že to všechno opravdu stalo. A opravdu si myslí, že jsme se zcvokli, a že jsme začali trpět stejnou paranoiou ve vztahu k Ruské federaci, jakou Rusové trpěli vůči Američanům.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru