Spojené státy

The Nation: Spojené státy by se měly bát samy sebe, ne Ruska!

Spojené státy by neměly obávat Ruska, ale samy sebe, protože čím dál více napodobují svého bývalého nepřítele – Sovětský svaz, a to v těch nejhorších aspektech.

Napsal to pro The Nation americký historik a plukovník amerického letectva ve výslužbě William J. Astore.

Zmiňuje starý článek v The Atlantic z roku 2001, jehož autor vyhlásil „konec Ruska“ napsal o „nevratném pohybu kdysi velmocí“ směrem k sociální katastrofě a strategické bezvýznamnosti.

Podle Astoreho o 16 let později vyšlo najevo, že si autor příliš pospíšil s odsudkem Ruska. Má sice dost problémů, ale na geopolitické úrovni rozhodně „není u konce“, zdůraznil.

Zato Spojené státy se naopak postupně se transformovaly do národa, který se vyznačuje „nezvratným úpadkem“.

„Spojené státy mají skutečně sovětský problém, a nemluvím o četných obvinění ze strany Washingtonu,“ konstatuje Astore, čímž míní pokusy amerických činitelů odhalit jakékoli spojení Trumpovy administrativy s Moskvou. „Skutečnou „rudou hrozbu“ má Amerika v sobě.”

Astore uvádí, že v roce 1986, jako voják se mohl účastnit tajné porady ohledně SSSR. Vzpomněl si, co mu bylo řečeno o této zemi: hluboce autoritářský stát, který neustále monitoruje občany s ekonomikou závislou na prodeji zbraní po celém světě.

Sovětský svaz byl na briefingu představen jako imperialistický stát, který má tendenci jaderné dominance a sledující disidenty a odpůrce jeho politiky. Rozšířené domácí problémy byly dobře skryty, a byly umocněny problémy zahraniční politiky – zejména válkou v Afghánistánu. Kromě toho některé státy aktivně využívaly zdroje SSSR, a jen málo nabízely na oplátku.

Všechny tyto problémy SSSR v roce 1986 příliš připomínají to, co se děje v USA, upozorňuje Astore.

Cituje řadu příkladů, zejména připomíná, že v zemi působí 17 zpravodajských služeb, které ročně spolykají 80 miliard dolarů z rozpočtu.

Kromě toho je americká ekonomika závislá na vývozu zbraní, a hlavním důvodem nedávné návštěvy Donalda Trumpa v Saúdské Arábii byl prodej zbraní za 110 miliard dolarů. Zároveň na rozsáhlou modernizaci jaderného arzenálu plánuje Washington utratit asi bilion dolarů v průběhu příštích 30-35 let.

Spojené státy jsou také označovány jako „neoficiální říše“. Neoficiálně – protože nejsou impériem v pravém slova smyslu, který byl použit ve vztahu k území Římanů a Britů. Ale v tom, že USA mají asi 800 vojenských základen po celém světě, nebo že americké zpravodajské služby pracují ročně ve více než 130 zemích po celém světě, nic „neoficiálního“ není, zdůraznil autor.

Vnitřních problémů mají USA také dost – jen na otravu opiáty v zemi umírá každý rok 30 tisíc lidí. Města, jako Michigan a New Orleans, jsou trvale otrávena olovem, břidlicová produkce plynu vede k zemětřesením v Oklahomě a Ohiu, a administrativa prezidenta se zároveň snaží snížit objem pojistných výplat občanům.

Pouze tím, že budou řeší tyto a další problémy, se mohou Spojené státy zbavit svého „skutečného ruského problému“, uzavřel Astore.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru