Schulz se zařadil po bok Macrona: Obvinil Česko, Maďarsko a Polsko

Martin Schulz, kandidát SPD na kancléře, obvinil Angelu Merkelovou na kongresu SPD v Dortmundu ze slabosti vůči vládám Maďarska a Polska.

„Evropa má nové problémy. Existují vlády, které zpochybňují toleranci a otevřenost vůči světu, například vláda v Budapešti, předseda vlády Viktor Orban je autorem termínu „neoliberální demokracie“. Nebo vláda ve Varšavě, jejíž první oficiální akt měl zpochybnit nezávislost Ústavního soudu a útok na svobodu sdělovacích prostředků,“ uvedl Martin Schulz.

“Schulz je falešný pokrytec – on vždy hlasoval proti zastavení jednání s Tureckem o vstupu do EU. Schulz vždy systematicky hlasoval v Evropském parlamentu proti svobodě a demokracii a omezoval opozici,” říká Petr Mach.

Dlouholetý předseda Evropského parlamentu a nyní předseda SPD ve svém projevu v Dortmundu upozorňuje na další nesrovnalostí.

„Předsedal jsem bezpočtukrát vedení Evropské rady a nikdy jsem nedostal podporu od vedení německé vlády na obranu práva a demokracie. Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble „velmi důsledně“ prosazovali ekonomické otázky. Ale kde byla obrana právního státu a demokracie v Evropské unii, to jste neslyšeli nic nebo téměř nic.

Plně souhlasím s názorem francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který řekl v nedávném rozhovoru, že Evropská unie není supermarketem. Země, které mají prospěch ze zemědělských dotací a strukturálních fondů a domáhající se solidarity za sankce vůči Rusku, ale v případech týkajících se uprchlíků nebo základních hodnot, jako je tolerance, svoboda a právní stát, říkají „ne, děkuji“, tak těm by se mělo říci: „Solidarita není jednosměrná ulice“ ,“ říká Martin Schulz.

“Macron, to je žargon velmocí z 30.let minulého století, to jsou pohrůžky, které ten roztomilý pan Macron vyslal se vší razancí a Angela Merkelová, řekla, že je schvaluje, tak jak to bude s tím přidělováním, už to známe z německého provedení: nacistický Ostplan osídlování střední a východní Evropy je v Německu dobře známý, a teď jde o to jestli bude přijatelný a nebo nepřijatelný tak jako se zdál nepřijatelný v letech 2.světové války, přesto realizovaný, tak jako osídlování východní Evropy v roce 1945,” řekl v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru