Uprchlíci

Ukrajinci, kteří pronikli do Německa pod rouškou Syřanů, se nyní soudí

Správní soud v Münsteru začal zkoumat případ Ukrajinců, kteří dostali azyl v Německu “jako uprchlíci ze Sýrie”, napsal německý deník Die Welt.

Jedná se pikantní příběh hned z několika stran, zejména benevolentního přístupu německých orgánů k azylovému procesu a dává do rukou odpůrců přijímání uprchlíků další argument.

Rodina odjela z Ukrajiny do Německa v září 2014 s tím, že si podala žádost o statut pronásledovaných syrských uprchlíků. O pět měsíců později Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) jim požadavek písemně potvrdil. Přitom se žádný osobní pohovor nevedl.

Výsledkem bylo, že Ukrajinci, kteří neumí arabsky ani slovo, přišli do útulku pro migranty západně od Münsteru, kde se chlubili, jak snadno oklamali německé úředníky. Ovšem jejich chvástání se postupně dostalo k orgánům, které loni v dubnu zrušily rozhodnutí o udělení azylu.

Nicméně se ukrajinská rodina snaží zpochybnit činnost úředníků u soudu. „Uprchlíci“ se odkazují na právní zásadu ochrany legitimního očekávání, podle které musí mít občané jistotu, že úřady nezruší jednou přijaté rozhodnutí.

Němečtí právníci uznávají, že se jedná o mezeru v zákoně, ale činnost žalobců nazvali ‚nestydatostí‘. „Výchozím bodem bylo poskytnutí nepravdivé informace, takže se žalobce nemůže dovolávat ochrany legitimního očekávání,“ řekl profesor práva Fabian Vittrek.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru