USA chtějí legalizovat přes OSN invazi do třetích zemí

Washington plánuje zařazení regionálních poboček Al Káidy a Islámského státu do seznamu teroristických organizací OSN, píše list Izvestija s odkazem na zdroje z ruských diplomatických kruhů.

Bude-li tento návrh podpořen, bude Washington moci zahájit v souladu s americkou legislativou speciální operace na území třetích zemí, připomínají experti.

Proti návrhu USA vystupuje Rusko a řada dalších států, zejména Egypt. V Káhiře mají za to, že zařazení do seznamu regionální pobočky Al-Káidy bude důkazem neschopnosti místních úřadů zvládnout tuto hrozbu vlastními sílami. Moskva má k návrhu skeptický vztah, poněvadž skupiny teroristů napojené na tyto organizace jsou zpravidla nepočetné a místní orgány jsou s to zvládnout je samostatně, dodali spolubesedníci novin.

„Američané hodlají legalizovat rozšířením seznamu teroristických organizací (především pro sebe) zásah do záležitostí jiných států,” praví se v článku.

Valné shromáždění OSN zřídilo vlastní protiteroristickou správu. Jejím hlavním úkolem je mezinárodní unifikace pojmu „terorismus” a sestavení jediného seznamu teroristických organizací a jednotlivých zločinců.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru