Varování: Fenistil gel může vyvolat těchto 9 závažných zdravotních následků

Fenistil gel, který patří v České republice k jednomu z nejoblíbenějších krémů na potlačování alergických reakcí na pokožce, má jeden závažný problém.

Obsahuje totiž účinnou látku dimetindénmaleinát, na kterou eviduje americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) řadu hlášení od pacientů. Publikovány jsou také v databázi FactMed.
Mezi těmito hlášeními se objevují některá velmi vážná onemocnění, z nichž ne všichny jsou uvedeny na příbalovém letáku tohoto přípravku a nemluví se o nich dokonce ani v dobré reklamě v televizi.

Některé mohou být sice vzácné, ale spotřebitel má právo o nich vědět.

Platí to zvláště v případě dětí, kdy se doporučuje zvýšená opatrnost. Jde o to, že děti mají odlišný poměr mezi povrchem pokožky a jejich hmotností ve srovnání s dospělými.

Jinými slovy, děti do svého těla absorbují přes pokožku látky ve vyšších koncentracích než dospělí lidé. Proto je u nich i zvýšeně riziko nežádoucích účinků.

Zde již následuje seznam nejzávažnějších komplikací, které může látka dimetindénmaleinát v těle vyvolat:

1 / Trombocytopenie – nedostatek krevních destiček, špatná srážlivost krve.

2 / Gastroezofageální reflux – zpětný průchod žaludečních kyselin do žaludku s následným pálením žáhy.

3 / Erozivní gastritida – typ gastritidy, při kterém se odlupuje žaludeční výstelka, což způsobuje krvácení do žaludku. Může být akutní i chronická.

4 / Žaludeční a duodenální vředy – defekty sliznice žaludku a tenkého střeva. Často vyvolávají silné bolesti.

5 / Astenie – porucha neurovegetativní soustavy. Projevuje se abnormální fyzickou slabostí a nedostatkem energie.

6 / Leukoencelopatie – ztráta bílé mozkové hmoty v mozku a míše, ubývání myelinu obklopujícího nervové buňky. Negativně ovlivňuje hlavně motorické schopnosti člověka v důsledku ztuhlého svalstva.

7 / Leukopenie – neobvyklé nízké množství bílých krvinek (leukocytů) projevující se sníženou imunitou a náchylností organismu k infekčním onemocněním.

8 / Infekce močových cest – nejčastěji projevující se bolestmi močového měchýře. Pokud jsou dlouhodobě neléčené, mohou vést k závažným zdravotním komplikacím, jako je inkontinence nebo infekce ledvin, jejich selhání a dokonce celková sepse.

9 / Ledvinové kameny – jejich tvorba v ledvinách. Při jejich přemisťování do močové trubice, břicha a močového ústrojí způsobují silné bolesti.

Co jiného je vhodné na podrážděnou pokožku?

V jednom našem minulém článku jsme se podrobněji věnovali přírodním způsobem, jak postupovat při vyrážkách a alergiích vyvolávajících svědění kůže – najdete ho ZDE.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru